Diyabet tedavisinde egzersizin faydaları?

Diyabet hastaları spor yapabilirmi?

Diyabet tedavisi konusunda ilaç, doğru beslenme modeli ve doğru egzersiz seçimi en önemli etmenlerdir. Ve sanılanın aksine egzersiz faktörü en az diğer iki faktör kadar önemlidir, kesinlikle atlanmaması gerekir. Peki, diyabet tedavisi sürecinde egzersizin ne gibi faydaları vardır ve egzersiz yapmaya nereden başlamak gerekir? Bu yazımızda kısaca bu konuya değinmeye çalışacağız.

Burada vereceğimiz bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup doktor kontrolü olmaksızın uygulanmamalıdır. Egzersiz seçimi konusunda mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun haberi olmadan adım atmaktan kaçınmalısınız.

Öncelikle size uygun olan bir egzersiz programı seçmekle başlamalısınız. Egzersiz başlangıcında 5-10 dakika bile olsa uygun ısınma hareketleri mutlaka yapılmalıdır. Aktiviteleri haftalık olarak planlarsanız daha sağlam ve daha özenli bir çalışma yapmış olursunuz. Kendinize uygun olan rahat bir spor ayakkabısı seçin. Egzersize başlamadan yaklaşık olarak 2 saat önce sıvı almış olun. Egzersiz sırasında belirli aralıklarla sıvı almayı ihmal etmeyin. Egzersiz saatlerinizi yemekten 1-2 saat önceye denk getirmeye çalışın. Başlamadan önce mutlaka kan şekerinizi ölçün ve yanınızda mutlaka glikoz içerikli gıdalar bulundurmaya çalışın. Ekstrem spor dallarında özel önlemler almayı ihmal etmeyin.

Diyabet Süresince Egzersiz Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  • Şeker hastaları gün içerisindeki fiziksel aktivitelerini arttırdıklarında vücutlarındaki şekerin hücreler tarafından kullanılmasını hızlandırmış olurlar ve bu durum kan şekerlerinin düşmesini, normal düzeylere dönmesini sağlar.
  • Gün içerisinde yapılan egzersizler kan kolesterolünün düşürülmesine, obezitenin gerilemesine, trigliseridlerin yok edilmesine yardımcı olur. Egzersizler hipertansiyonun düzenlenmesi konusunda da oldukça etkilidir. Kan şekerinin azalmasına neden oldukları için aynı zamanda hipoglisemiyi tetikledikleri de bilinmektedir.
  • İnsüline karşı olan duyarlılığı arttırır.
  • Fiziksel uyumun artmasına yardımcı olur.
  • Kalbin ve akciğerlerin güçlenmesini sağlarlar. Bu nedenle kardiyovasküler risk faktörlerinin azalmasında etkilidir.
  • Anksiyete ve stresin azalmasını sağlayarak hastaya psikolojik olarak fayda sağlar.

Diyabet Süresince Yapılan Egzersizlerde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Egzersize başlamadan önce ve egzersizden sonra kan şekeri mutlaka ölçülmelidir. Kan şekerinin 100 mg/dl’den düşük ve 250 mg/dl’den yüksek olduğu durumlarda egzersiz sonlandırılmalıdır. Egzersiz öncesi alınan insülin dozu mümkünse azaltılmalıdır. İnsülin kullanan diyabet hastaları insülinin kanda en yoğun olarak bulunduğu anda egzersiz yapmamalıdır.