Bisiklet ile Uzun Yol Sürmek İsteyenlere Tavsiyeler

Uzun yol bisiklet sürmek aslında birçok insanın aklında bir hayal olarak yer etmiştir. Bu hayali bazılarımız diğer insanların yorumlarına ve fikirlerine bağlı kalmadan gerçekleştirmiştir. Bazıları için de halen bir heves olarak içlerinde buruk şekilde kalmıştır. Uzun yola çıkmadan önce bilmemiz gereken bazı altın kurallar vardır. Bunları kendimize ve yol arkadaşımız olan bisikletimize uygularsak yolculuğumuz olması gerekenden daha kolay ve daha keyifli geçecektir.  

SELE SEÇİMİ

Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız eğer sele seçimine dikkat etmeniz gerekir. Seleniz eğer sizi rahatsız ediyorsa kendinize uygun bir sele seçimi yapmanız gerekiyor. Sert ve sizi rahatsız eden bir selede yolculuk etmek bir süre sonra size işkence gibi gelecektir. Bisikletinizden indiğinizde bacaklarınız, kalçanız sızlıyor ve ağrıyor olacaktır. Selenizin üzerinde dakikalarınızı hatta saatlerinizi harcayarak, bisiklet ile yolculuk yapacaksınız hem kendi yolculuğunuzun konfor ve rahatlığı için hemde bel ve kalçanızın ağrımaması için sele seçimi büyük önem taşıyor. Slikon bazlı yumuşak ve oturduğunuzda şekil alan seleleri sizlere tavsiye edebilirim. Hem yapısı gereği yumuşak ve dayanıklı hemde kolayca çıkartıp temizleyebiliyorsunuz.

Bisiklet Sele yüksekliği nasıl ayarlanır?

Seleye oturun ve ayak topuğunuzu pedala koyun ve pedalın yere en yakın olduğu yerde ayağınızın düz olmasını sağlayın sele ayarı yaparken topuğumuzu kullanırız ama pedal çevirirken ayak tabanımızın ön ortasını kullanırız. Bisiklet sele ayarı sürücü için en önemli unsurdur

SIRT ÇANTASI

Uzun yol bisiklet sürmek isteyen herkezin yanında eşyalarını ve gerekli malzemelerini içerisine koyup yanında taşıdığı bir sırt çantası yada tekerleklere ve gidona monte edilen taşıma çantaları muhakkak olur. Çünkü sürüş sırasında bir arıza meydana geldiğinde bunu yapabilmemiz için malzemelerimiz hazır olması gerekir. Aynı zamanda  uzun yol bisiklet yolculuğumuzda yanımıza alacağımız yiyecek ve içeceklerimizi bu çantaların içerisine koyabiliriz. Uzun yolda bisiklet ile yolculuk yaparken normalden çok daha fazla enerji harcadığımızdan daha hızlı karnımız acıkıyor. Çantamıza alacağımız bir tost yada kraker tarzında yiyecekler ile mola esnasında bunları tüketebiliriz. Gereğinden fazla eşya almak çantamızın ağırlığını arttırıp bizlere daha zor bir sürüş sağlayacaktır. Bunun için sadece gerekli malzemeleri yanımızda bulundurmak hem daha avantajlı hemde ağırlık bakımdan daha hafif olacağı için bisikleti uzun yolda kullanmak bizi daha az yoracaktır. 

TEKERLEK SEÇİMİ

Bisikletimiz ile sürüş sırasında yol durumuna göre tekerlek seçimi yapmamız lazım. Sürüş yapacağımız yol asfalt bir yol değilse, taş ve çakıl ile doluysa ince yol tekerlerinden kullanmak pek akıllıca olmayacaktır. Yolumuz eğer ki engebeli ve çakıl ile doluysa bisiklet tekerimizin kalın ve yolu iyi kavraması için dişlileri olması gerekiyor. Bu sayede tekerdeki dişliler yolu daha iyi kavrayacağı için, bisikleti dengede tutmak daha kolay olacaktır. Bizlerde bu sayede engebeli bir yolda bile daha rahat bir sürüş yapmış olacağız. Ama yolumuz asfalt yada bisiklet yolu ise bu durum söz konusu değildir. Tekerleklerimiz ince ve dişli olmamalıdır. Eğer dişli ve kalın bir teker kullanıyor olursak, bu durum da normalden daha fazla efor harcamamıza neden olur. Çünkü dişliler pedaldaki gücü emip azalttığı için bisiklet sürerken hantal bir sürüş olacaktır. Bu da sizi ince yol tekeri ile yapacağınız sürüşten daha fazla yoracaktır.  

KONDİSYON

Uzun bir yola bisiklet ile çıkmaya karar verdik diyelim. Öyle birden kalkıp bisikletimizi alıp yola çıkmamız tabi ki de mantıklı olmayacaktır. Kondisyonumuzun iyi olması bizleri sürüş esnasında daha rahat ettirecektir. Bunun için günlük düzeni olarak kendinizi test etmeniz gerekir. Kendinizi en iyi siz bilirsiniz. Ne kadar yol gideceğinizi de tabi ki siz belirleyeceksiniz. Mahalleyi çıkmadan soluk soluğa kalmayı mı, yoksa olduğunuz şehirden bir başka şehre kadar bisiklet ile yolculuk etmek mi ? bu soruların cevabı sizlersiniz. Öncelikle bisikletimiz ile ufak sürüşler yapmalıyız. Ne kadar mesafe gidiyoruz bunu belirleyip bu mesafeyi nasıl daha fazla arttırabiliriz bunun için düzenli ve disiplinli çalışmalıyız. Her gün belirli bir miktar gittiğimiz yolu arttırarak bu mesafeyi kısa sürede artırabiliriz. Mesela bugün 10 kilometrelik bir yolu bisikletimiz ile geldiğimizde, bir sonraki gün bunu 12 kilometre yapalım. Günden güne sürüş mesafemiz artacak ve bizler uzun bir yolculuğa çıktığımızda bedenimiz ve zihnimiz daha dinç olacaktır. Bunların yanı sıra tabi ki de spor yapmanızda fayda var. Düzenli ve disiplinli spor yaparsak bedenimizde ki kan dolaşımı daha verimli olacağı için bedenimiz daha uzun süre dayanıklı olacaktır. Buda uzun yol bisiklet sürerken yorulup nefes nefese kalmamızı engelleyecektir. Tabi ki bunların hepsinden daha önemli olan bisiklet ile bu serüvene kendinizi adamak. Bisiklet ile pedal çevirdikçe rüzgarı hissederek yol almanın zevkini almak bence yaşanılması gereken bir duygu diye düşünüyorum. Son olarak eklemek istiyorum, kontrollü ve dikkatli bir şekilde yolculuk yapmanız, gideceğiniz yerin güzelliğinden daha önemlidir. Yollarda kurallara uymadan seyir etmek hem hoş bir davranış değildir hemde kendi canınızı riske atmak mantıklı bir davranış değildir. Yollarda umarım güzel ve hoş anılar biriktirirsiniz. Unutmayın bir çok güzel hikaye şu şekilde başlar:” ya şehre bir yabancı gelir, ya da siz şehirden ayrılırsınız.”