Jinekomasti Nedir? Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?
Jinekomasti Nedir; Çeşitli hormonal bozukluklar, belirli ilaçların kullanımı veya bir tümörün varlığı nedeni ile birçok erkeğin meme bezleri önemli ölçüde artmaktadır. Bu durum, kendine olan memnuniyetsizliğe neden olur ve günlük hayatına müdahale eder. Bu sorunun adı jinekomastidir. Jinekomasti, ilk evrelerde tespit edildiyse çözümü nispeten kolaydır. İlk tavsiyeler en uygunu olacaktır. Yani, dengeli beslenmeye dayalı bir diyet, yaşam biçimini değiştirme gibi. Eğer bu seçenekler yardımcı olmazsa meme küçültme ameliyatı ile çözüme kavuşulabilir.
Jinekomasti, erkeklerde meme bezlerinin genişlemesi olup, meme uçlarının gerilmesine ve göğüslerin sarkmasına yol açabilir.
Kimler Jinekomastiye Eğilimlidir?
- Hastalık genelinde, ergenlik döneminde erkeklerde görülür. Ancak zamanla ve yaşla beraber meme büyüklüğü genellikle normale döner.
- Bu tanı yetişkin erkeklerin neredeyse üçte birinde görülür.
- Yeni doğan bebeklerde kısa süreli jinekomasti olabilir. Çünkü doğumdan sonra maternal östrojen veya dişi hormon bebeğin kanında bir süre dolaşımda bulunur.
- Ayrıca hormonal denge genellikle yaşlanma sırasında rahatsızlandığı için, yaşlı erkeklere zarar verebilir.
Jinekomastinin Belirtileri Nelerdir ?
- Alt kısımdaki bir palpasyon, çapı genellikle yaklaşık 4cm olan bir kauçuk kütlesine benzeyen bir oluşum gösterebilir.
- Bazen memeden küçük bir sıvı salınır.
Jinekomasti bir memeyi veya her ikisini de etkileyebilir. Belirtiler her zaman palpasyon ile veya görsel olarak açıkça ifade edilmez. Şüphelenmeniz durumunda, bir doktora mutlaka danışın.
Jinekomasti Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?
ilaç kullanımı yada obezite hastalığı gibi bir sorun varsa önce bu sebepler ortadan kaldırılmalı ve jinekomasti de gerileme olup olmadığı gözetlenmelidir. Rahatsız edici durumun düzeltilmesi nispeten kolaydır ve çok fazla zaman harcamanızı gerektirmez.
İlk adım, meme büyümesinin nedenini belirlemektir. Daha sonra buna göre bazı işlemlerin yapılması gerekir. Her şeyden önce yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirmek size yardımcı olabilir.
Bu da işe yaramaz ise, o zaman fazla glandüler ve yağ dokusunun kaldırıldığı bir işlem önerilir. En uygun vücut ağırlığını koruyarak keskin bir kilo artışından kaçınırsanız, sonuç uzun vadeli olur. Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak ayrıca, liposuction’a ihtiyacınız olabilir.
Meme Küçültme Ameliyatı Nedir?
Erkekler için jinekomasti ameliyatı, genel olarak kadınlar için meme küçültme ameliyatı ile aynı yararları sağlar. Estetik tercihlerin yanı sıra sağlık konusunda ne kadar pratik ve haklı olduğu ile ilgilidir. Bu faktörler aynı zamanda mesleki ve sosyal alanları da etkiler. Yukarıda belirtmiş olduklarımızın hepsi erkekler için, olayların estetik tarafı daha önemlidir. Çünkü erkeklerin göğüslerinin büyüklüğü o kadar artmamalı. Günlük yaşamda ve sporda gerçekten müdahale eder. Meme büyüklüğü çeşitli faktörlerin etkisi ile artabilir. Hormonal bozuklukların bir sonucu olarak, ilaçların etkisi altında, çeşitli patolojiler nedeni ile.
Dürüst olmak gerekirse, bir erkek için görünüm, kadınlardan daha az öneme sahip değildir. Özellikle de göğüs büyüklüğü gibi hassas bir konu söz konusu olduğunda. İşte burada bir domino etkisi ortaya çıkıyor. Bir insan görünüşünden memnun kaldığında, sosyal iletişimi gelişirse, profesyonel etkinliği daha etkili hale gelir. Bunun samimi küre üzerinde olumlu bir etkisi var. Kısacası operasyon, beraberinde toplam yaşam kalitesinde bir artış getirmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?
Jinekomasti tedavisinde uygulanacak yönteme göre izin büyüklüğü değişmektedir. Liposuction uygulamasının en az iz bıraktığı bilinmektedir. jinekomasti ameliyatı sonrası kişi, 1 hafta sonra sosyal hayatına geri dönebilir.
Spor Yapmak Jinekomastiyi İyileştirir Mi?
Spor yapmak sağlık açısından oldukça faydalı olsa bile, ileri seviyede jinekomasti için pek faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Göğüs kaslarına uygulanan egzersizlerde göğüs kafesi büyürken uçlardaki yağ dokularına etki etmediği için jinekomasti görüntüsünün daha fazla gözükmesine sebep olabilir. Başlangıç evrelerinde fayda sağlanırken ileri evrelerde pek faydalı olabileceğini söyleyemeyiz.