Kramp Nedir? Kramp Neden Girer?

Kramp Nedir: Kas sisteminde istem dışı oluşan, aniden ortaya çıkan ve şiddetli ağrı oluşmasına sebep olan kasların kasılması olayına kramp denir. Yaygın bir kas spazmı olarak görülen kramp, vücudumuzdaki bazı eksikliklerin habercisi olabilir. Genellikle kol, sırt ve bacaklarda meydana gelir. Bazı durumlarda geceleri uykudan bile uyanmamıza sebep olabilir, bu durum yaşam kalitemizi oldukça etkileyebilir. Kramp neden girer yazımızı okuyarak kramp girme nedenleri konusunda fikir sahibi olacağız.

Kramp Neden Girer?

Bir çok neden kas kramplarını tetikleyebilir bunlardan başlıca kramp girme nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.

  • Potasyum, sodyum ve Kalsiyum eksikliği
  • Vücudun susuz kalması
  • Magnezyum ve B vitamini eksikliği
  • Kas yorgunluğu
  • Bacaklarda kan dolaşımı zayıflığı
  • Hareketsizlik
  • Aşırı bacak antrenmanları
  • Böbrek yetmezliği
  • Fazla alkol tüketimi
  • Sinir sıkışması

Aşırı alkol kullanımı

Çok fazla alkol tüketmek sinir hasarına ve alkolik nöropati dediğimiz duruma sebep olabilir. Kas krampları, kollarda, bacaklarda uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtiler gösterir. Aynı zamanda aşırı alkol kullanımı B vitaminlerinde dehidratasyon ve beslenme yetersizliğine sebep olabilir. Bu vitamin kayıpları sinir fonksiyonlarının zayıflamasına ve kas spazmlarının oluşmasına neden olur.

Yetersiz kan dolaşımı 

Bacaklarınıza kan veren atardamarların daralması, egzersiz yaparken bacaklarınızda ve ayaklarınızda kramp benzeri ağrılara neden olabilir. Bu kramplar genellikle egzersizi bıraktıktan kısa bir süre sonra kaybolur.

Sinir sıkışması

Omurganızda bulunan sinirlerin sıkışması sonucu bacaklarınızda kramp benzeri ağrılara neden olabilir. Ağrı genellikle daha uzun sürdükçe daha da kötüleşir. 

Mineral ve Vitamin eksikliği

Beslenmede yetersiz kalan potasyum, kalsiyum veya magnezyum bacak kramplarına sebep olur. Diüretikler, yani yüksek tansiyon için reçete edilen ilaçlar bu mineralleri de tüketebilir. Bu sayede kas krampları geçirmenize sebep olabilir.

Kramp Nasıl Tedavi Edilir?

  • Sıcak ve Soğuk kompres, Ani kasılmalar için kasılan bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Örneğin, bir buz paketi veya sıcak havlu ile press yapabilirsiniz.
  • Meyve ve Sebze tüketimi, Yeterli mineral ve vitaminleri almak için meyve ve sebze tüketimine önem gösterin. Mineral ve vitamin eksikliğinin kas kasılmalarına sebep olduğunu unutmayın.
  • Vücudun Susuz kalmasından kaçının, Her gün bol miktarda su tüketin. Tüketim miktarı, ne yediğinize, cinsiyetinize, aktivitenize, sağlığınıza, yaşınıza ve aldığınız ilaçlara bağlıdır. Sıvılar kaslarınızın kasılmasına, gevşemesine ve kas hücrelerinin nemli ve daha az tahriş olmasına neden olur. Bu yüzden sıvı tüketmek oldukça önemlidir.
  • Kaslarınızı gerdirin,  Antrenmanlardan önce ve sonra mutlaka esneme hareketleri yapın. Geceleri bacak krampları varsa, yatmadan önce gerdirin. Yatmadan önce birkaç dakika pedal çevirmek gibi hafif egzersizler, uyurken krampları önlemeye yardımcı olabilir.
Kramp Nedir? Kramp Neden Girer?

Kramp Girince Ne Yapılır?

Kramp kasılmaları bir kaç dakika sürebilir bu yüzden paniğe kapılmamaya çalışın, Kramp giren bölgeye iğne batırmak, kesici alet sokmak gibi şehir efsanelerini kesinlikle uygulamayın. Kramp girmiş olan bölgeyi iyice esnetip masaj yaparak ovalayın ve aktiviteye son vererek bölgeyi dinlendirin. Kasılan bölgeyi gerdirdikten sonra sıcak veya soğuk uygulama yaparak kasların rahatlamasını sağlayın.

Kramp Nedir? Kramp Neden Girer?