Kalsiyum Nedir?
Kalsiyum Nedir: Güçlü bir kemik yapısının oluşmasını ve gelişmesini sağlayan bir mineraldir. Yeteri miktarda kalsiyum alınması, sağlam bir kemik yapısı oluşumunu desteklerken, hem de dişlerinizde sağlıklı bir gelişim ve görünüm sağlamaktadır. Kalsiyum eksikliği hastalığı olarak bilinen hipokalsemi, kandaki kalsiyum seviyelerinde düşüş olduğunda ortaya çıkar. Uzun süreli kalsiyum eksikliğinde diş problemleri, katarakt, beyindeki değişikliklere ve kemiklerin kırılgan olmasına neden olan osteoporoza yol açabilir.
Kalsiyum, vücudun kan dolaşımını sağlar, kasları hareket ettirmek ve hormon salgılamak için vücut kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kalsiyum ayrıca beyninizden vücudunuzun diğer bölgelerine mesaj taşımaya yardımcı olur.
Kalsiyum Eksikliği ve Belirtileri
1. Kas Ağrıları ve Kramplar
Kas ağrıları, kramplar ve spazmlar kalsiyum eksikliğinin en erken belirtileridir. İnsanlar yürürken veya egzersiz halindeyken, uyluklarda ve kollarda, özellikle koltuk altlarında ağrı hissedebilirler. Kalsiyum eksikliği ayrıca ellerde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ve ağız çevresinde uyuşmaya ve karıncalanmaya neden olabilir.
2. Yorgunluk Hissi
Kalsiyum eksikliği uykusuzluğa neden olabilir. Kalsiyum eksikliği ile ilişkili yorgunluk, odaklanma eksikliği, unutkanlık, enerji eksikliği, baş dönmesi ve beyin sisi oluşturabilir.
3. Tırnaklarda Kırılma
Kalsiyum eksikliği vücudun tüm bölgelerini etkileyerek zayıf tırnaklara ve daha yavaş saç büyümesine neden olabilir.
4. Osteopeni ve osteoporoz
Kalsiyum eksikliği osteopeni ve osteoporoz hastalıklarına yol açabilir. Osteopeni kemiklerin mineral yoğunluğunu azaltır ve bu durumda osteoporoza yol açabilir. Osteoporoz kemikleri daha ince ve kırıklara karşı daha hassas hale getirir. Ağrı, duruş bozuklukları ve nihai sakatlığa neden olabilir.
Osteopeni, osteoporozdan daha az şiddetli olsa da, her ikisi de kemik yoğunluğunun azalmasına, kırılma ve kırık riskinin artmasına neden olur.
Kemikler kalsiyumu iyi depolar, ancak güçlü kalmak için yüksek seviyelere ihtiyaç duyarlar. Genel kalsiyum seviyeleri düşük olduğunda, vücut onu kemiklerden uzaklaştırabilir. Bu durumda Kırılgan ve yaralanmaya eğilimli hale getirebilir. Kemiklerin yoğunluğunu kaybetmesi yıllar alır ve kalsiyum eksikliğinin ciddi sorunlara neden olması uzun sürebilir.
5. Diş Sorunları
Vücut kalsiyum içermediği zaman, kalsiyumu diş gibi kaynaklardan çeker. Bu da, zayıf köklerin oluşması, tahriş olmuş diş etleri, kırılgan dişler ve diş çürüğü gibi diş problemlerine yol açabilir. Ayrıca, bebeklerde kalsiyum eksikliği diş oluşumunu geciktirebilir.
6. Depresyon
Kalsiyum eksikliği, kanıtlar eksik olmasına rağmen depresyon da dahil olmak üzere duygu durum bozuklukları ile ilişkilendirilmektedir.
Kalsiyum eksikliğinin depresif belirtilere katkıda bulunduğundan şüphelenen herkes bir doktordan seviyelerini kontrol etmesini istemelidir. Kalsiyum takviyeleri bu semptomları yönetmeye yardımcı olabilir.
7. Cilt Bozuklukları
Epidermis derinin en dıştaki tabakasıdır. Derideki kalsiyumların çoğu epidermiste veya cildin en dış tabakasında bulunur. Epidermisteki kalsiyum, vücudun eski cilt hücrelerini yenilemek ve yeni cilt hücrelerinin hızlı oluşmasına yardımcı olur. Epidermiste yeterli miktarda kalsiyum depolanmaz ise cilt kırılgan, ince ve kuru görünebilir.
Kalsiyum, cildin nem tutmasına yardımcı olan, pürüzsüz gözükmesini sağlayan ve doğal bir cilt kaplama maddesi olan sebum üretmek için epidermis ile birlikte çalışır. Ciltte düşük kalsiyum miktarları olan insanlar yeterli seviyede sebum üretmezler. Sebumun az miktarda üretilmesi cilt yüzeyinde kuruluğa sebep olur
Kalsiyum Seviyesi Ne Kadar Olmalı?
Yetişkinler için normal aralık desilitre başına 8.8-10.4 miligramdır (mg / dL). Çocuklar yetişkinlerden daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar ve 8.8 mg / dL’den düşük bir seviye kalsiyum eksikliği oluşturur.
Kalsiyum, çocuklar büyüdükçe ve geliştiklerinde oldukça gereklidir. Yeterli kalsiyum alamayan çocuklar tam potansiyel boylarına kadar büyüyemez veya başka sağlık sorunları oluşturabilirler.
Kalsiyum İçeren Besinler
Vücudunuz kalsiyum üretmez, bu nedenle ihtiyacınız olan kalsiyumu almak için beslenme programınıza eklemeniz gerekir. Kalsiyum oranı yüksek gıdalar şunlardır
- Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
- Fasulye ve Mercimek
- İncir
- Sardalya ve Konserve Somon
- Brokoli
- Soya peyniri
- Soya sütü
- Ispanak
- Badem ve susam dahil fındık ve tohumlar
Lahana, roka, su teresi ve kara lahana gibi koyu, yapraklı yeşillikler, belki de en iyi süt dışı kalsiyum kaynaklarıdır. Bu yeşillikler ayrıca kemik bütünlüğünü korumaya yardımcı olan magnezyum ve kemik metabolizması için gerekli olan K vitamini bakımından yüksektir.
Günlük Ne Kadar Kalsiyum Alınmalı?
Çoğu yetişkin için önerilen günlük kalsiyum alımı günde 1.000 mg’dır, ancak 50 yaşın üzerindeki kadınlar ve 70 yaşın üzerindeki herkes günde 1.200 mg almalıdır; 4-18 yaş arası çocukların 1.300 mg tüketmeleri önerilir.