Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk genellikle altta yatan nedeni olan bir semptomdur. Yorgunluk neden olur; Fiziksel ve zihinsel yorgunluk farklıdır, ancak sıklıkla birlikte ortaya çıkarlar. Uzun süreli fiziksel tükenmede, zihinsel yorgunluğa yol açabilir. Bu yüzden ”Neden yorgun hissediyorum” diyebilirsiniz. Yorgunluk, genel olarak enerji eksikliğini hissetmek için kullanılan bir terimdir. Sadece uykusuz hissetmekle aynı şey değildir. Bazı yorgunluk belirtileri (hem zihinsel hem de fiziksel) zayıflık, enerji eksikliği, sürekli yorgun veya bitkin hissetme, motivasyon eksikliği, konsantre olma zorluğu içerebilir.

Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk, şiddeti hafif veya ciddi arasında değişen birçok tıbbi durumun yaygın bir belirtisidir. Ayrıca egzersiz eksikliği veya zayıf beslenme gibi bazı yaşam tarzı seçimlerinin doğal bir sonucudur.

Yorgunluğunuz uygun dinlenme ve beslenme ile çözülmezse veya bunun bir fiziksel veya zihinsel sağlık durumundan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışın. Yorgunluğunuzun nedenini teşhis etmeye yardımcı olabilir ve tedavi etmek için sizinle birlikte çalışabilirler.

Yorgunluğa Ne Sebep Olur?

Yorgunluğa neden olan faktörler

  • Yaşam tarzı faktörleri
  • Fiziksel sağlık koşulları
  • Zihinsel sağlık sorunları
Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk Nedenleri?

1- Yaşam Tarzı Faktörleri

Yorgunluk yaşıyorsanız, faaliyetleriniz ve diğer yaşam tarzı seçimleriniz temel neden olabilir. 

Fiziksel aktivite eksikliği

  • Hareketsiz olmak, sağlıklı kişilerde olduğu gibi kronik yorgunluk sendromu veya diğer sağlık sorunları olanlarda yorgunluğa yol açabilir. Daha aktif olmak enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Uykusuzluk

  • Yetersiz veya kalitesiz uyku, yorgunluğun yaygın bir nedenidir. Birkaç saat kesintisiz uyku, vücudunuzun ve beyninizin yeniden şarj olmasını sağlar ve gün boyunca enerjik hissetmenizi sağlar. Amerikan Uyku Tıbbı ve Uyku Araştırmaları Derneği’ne göre, yetişkinler optimal sağlık için gecelik ortalama yedi saat uyumaya ihtiyaç duyarlar. Uyku bozuklukları, rahatsız uyku çekmenize neden olur. Gürültülü komşular, geceleri uyanan küçük çocuklar, horlama veya havasız yatak odası gibi rahatsız edici bir uyku ortamı gibi çeşitli nedenlerle uyku bozukluğu ortaya çıkabilir.

Aşırı Kilo

  • Fazla kilolu olmak da yorgunluğa neden olabilir. Vücudunuzda, ne kadar fazla ağırlık taşırsanız, günlük görevleri ve yaşamsal faaliyetleri tamamlamakta zorluk yaşarsınız. Bu durum hareketsiz bir yaşamın olduğu anlamına gelir. Hareketsizlik zamanla tembelliğe neden olabilir. Bu sebepler size devamlı yorgunluk hissiyatı yaşamanıza neden olabilir. Kilo vermek ve enerji seviyenizi yükseltmek için bir çalışma planı yapabilirsiniz. Yürüme veya yüzme gibi hafif etkinliklerle başlayın ve dayanıklılığınızın izin verdiği ölçüde yoğunluğu kademeli olarak artırın. Ayrıca, daha fazla taze sebze, meyve ve tam tahıllı besinler tüketin. Şeker, abur cubur ve yağlı yiyecek alımını mümkün olduğunca azaltın.

Duygusal stres dönemleri

  • Aşırı uzun süreli stres fiziksel ve duygusal tükenmeye ve hastalığa yol açabilir. Fiziksel aktivite önemli bir stres gidericidir ve iyi hissettiren endorfin salgılar. Stresin arttığını hissediyorsanız, yürüyüşe çıkın, köpeğinizi çıkarın, hatta odanın etrafında biraz müzik ve dans yapmanız bile rahatlatıcı aktivitelerdir.

Can sıkıntısı ve Kaygı

  • Endişeli hissetmek bazen tamamen normaldir. Ancak bazı insanlar sürekli kontrol edilemeyen kaygı duygularına sahiptir ve bu kadar güçlüdür ki günlük yaşamlarını etkilerler. Doktorlar buna genel anksiyete bozukluğu (YAB) adını verir. Bu, erkeklerden biraz daha fazla kadını etkileyen yaygın bir durumdur. Endişeli ve sinirli hissetmenin yanı sıra, GAD’li insanlar genellikle yorgun hisseder.

Depresyon

  • Depresyon sizi çok üzücü hissettirmenin yanı sıra enerjinizi tükenmiş hissetmenizi de sağlayabilir. Uykuya dalmanızı engelleyebilir veya sabah erken kalkmanıza neden olabilir, bu da gün boyunca kendinizi daha yorgun hissetmenizi sağlar

Alkol ve uyuşturucu

  • Alkol, sinir sistemini yavaşlatan ve normal uyku düzenini bozan depresan bir maddedir. Sigara ve kafein gibi diğer ürünler sinir sistemini uyarır ve uykusuzluğa neden olabilir.

Fazla kafein tüketimi

  • Öğleden sonra kafeinli içecek tüketmemeye çalışın. Kafeinin uyarıcı etkileri, alımdan sonra uzun saatler sürebilir ve uykuyu başlatma ile ilgili sorunlara neden olabilir. Egzersiz yapmıyorsanız ve Aktif bir yaşam süreciniz yoksa çok fazla kafein tüketimine dikkat etmenizde fayda vardır.

Kötü Beslenme

  • Doğru miktarda kalori tüketin . Çok fazla veya çok az yemek, halsiz hissetmenizi sağlayabilir. Şeker size hızlı bir enerji akışı sağlayabilir, ancak hızlı bir şekilde tükenir ve kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olabilir. Çok fazla şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının. Günde en az üç öğün yiyip sağlıksız atıştırmalıkları sınırlandırarak enerji seviyenizi koruyun.

Antidepresanlar ve Yatıştırıcılar

  • Antidepresan kullanımının uyku sorunlarına yol açtığı gibi, halsizlik ve yorgunluk nedeni olabileceği, kilo almayı kolaylaştırıp tatlı krizlerine sebep olabildiği, cinsel gücü azaltabildiği bilinmektedir. Yorgunluğun bir yan etki olup olmadığını görmek için ilaç etiketlerini dikkatlice kontrol edin. Eğer öyleyse, doktorunuzla konuşun. Başka bir ilaç tavsiye edebilir veya dozajınızı azaltabilirler.

Vitamin Eksikliği

  • Her zaman yorgun olduğunuzu hissetmek, vitamin eksikliğinin bir işareti olabilir. Bu durum düşük seviyelerde D vitamini, B-12 vitamini, demir, magnezyum veya potasyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Yapılacak bir kan testi eksikliğin belirlenmesine yardımcı olabilir. Eksiklik durumunda doktorunuz takviye almanızı önerebilir. Ayrıca, doğal olarak bir eksikliği gidermek için belirli yiyeceklerin alımını artırabilirsiniz. 

yorgunluk nedenleri

Yorgunluk Belirtisi Olan Hastalıklar

2- Fiziksel Sağlık Koşulları

Huzursuz Bacak Sendromu

  • Bacaklarda ürperme hissi ve istenmeyen, aniden oluşan bacak hareketleri ile karakterize nörolojik bir bozukluktur. Semptomlar genellikle dinlenme sırasında, özellikle akşam ve gece ortaya çıkarak rahat bir uykuya engel olur. Bu da gün içinde yorgunluk hissine neden olabilir.

Anemi

  • Sürekli tükendiğini hissetmenin en yaygın tıbbi nedenlerinden biri demir eksikliği anemisidir. Anemi hastalarında hareket kapasitesinde azalma, erken belirti olarak ortaya çıkar. Kansızlığın aşırı olduğu durumlarda dinlenme halinde bile halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, çarpıntı ve nefes darlığı belirtileri görülebilir.

Romatoid Artrit

  • Kıkırdak, kemik ve eklem yapılarına zarar veren, eklem iltihabının sık görülen şeklidir. Eklemlerin içinde bulunan zarda veya diğer iç organlarda iltihaba yol açar. Eklem hattını kalınlaştırır ve eklemde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit, akut döneminde kendinizi hasta ve kötü hissetmenizi sağlayabilir. İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı ve ateşe neden olabilir.

Fibromiyalji

  • Genel kas ağrısı ve vücuttaki belirli noktalarda oluşan kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. Hastalığa yorgunluk, depresyon, uykusuzluk gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler de eşlik eder

Kronik yorgunluk sendromu

  • Nedeni belli olmayan kronik yorgunluk sendromu, kişinin sürekli olarak kendini mutsuz ve bitkin hissetmesi anlamına gelir. Kişinin dinlenmekle bile kendini iyi hissedememesi gibi sorunları ortaya çıkan bir durumdur. Yorgunluk sendromu bazı hastalarda zamanla şiddetlenerek iş yaşamını ve günlük yaşantının sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesini önleyecek boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle yoğun şekilde kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişilerde psikolojik ve fizyolojik tedavi gerekliliği söz konusudur. Bu hastalık genellikle 30-50 yaş aralığında gözükmektedir. Sendroma yakalanan kişilerin büyük bir çoğunluğunda en az 6 ay devam eden kas ve eklem ağrıları ile sürekli yorgunluk ve enerji eksikliği hissi görülmektedir.

Hipertiroidizm

  • Tiroit bezinin normalden daha fazla çalışması anlamına gelen hipertiroidizm, tiroid bezinin aşırı hormon üretmesiyle ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu hormonlar aşırı üretildiğinde, vücudun birçok işlevinde hızlanma olur. Hipertiroid, vücudunuzun metabolizmasını hızlandırabilir, istenmeyen ve ani kilo kaybına, hızlı veya düzensiz kalp atışına ve saç dökülmesine, yorgunluk ve uyku problemlerine neden olabilir.

Hipotiroidi

  • Tiroit bezinin az çalışması anlamına gelen hipotiroidi, yaygın belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, çabuk üşüme, kabızlık ve soğuğa tahammülsüzlük görülür.

Uyku Apnesi

  • Boğazınızın uyku sırasında daraldığı ve bu duruma bağlı olarak uyku esnasında solunumun durması, kesilmesi anlamına gelir. Bu, yüksek horlama ve kanınızın oksijen seviyelerinde düşüş ile sonuçlanır. Nefes almadaki zorluk, gece sık sık uyanmanız ve ertesi gün bitkin hissetmenize neden olur. En çok kilolu orta yaşlı erkeklerde görülür. Alkol ve sigara içmek bu durumu daha da kötüleştirir.

Anoreksiya

  • Aşırı ve hızlı kilo kaybı, uyku bozukluğu, yorgunluk, baş dönmesi, düzensiz kalp ritmi ve bayılma gibi belirtileri olan anoreksiya psikolojik bir rahatsızlıktır. Yeme bozukluğuyla ortaya çıkan hastalık türüdür. Hastalar, kiloları normal olsa bile vücutlarının tamamını veya bazı bölgelerini fazla kilolu zanneder. Kilo vermek için aşırı diyet ve egzersiz uygulamaya başlar. Diyetini daha da kısar ve egzersizleri artırır. Böylece vücutlarında fizyolojik durum bozukluğu oluşarak ciddi problemlere neden olur.

Otoimmün bozukluklar

  • Bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmayarak, kişinin kendi hücrelerine saldırarak zarar verdiği tıbbi bir durumdur. Yorgunluk, kas ağrısı, düşük vücut ısısı, dikkat dağınıklığı, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, saç dökülmesi, cilt döküntüleri, eklemler ve diğer dokularda şişme gibi durumlar otoimmün hastalığın erken belirtileri arasındadır.

Konjestif kalp yetmezliği

  • Kalbin vücut ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur. Doku ve organlara yeterli kan gönderilmemesine bağlı olarak yorgunluk, halsizlik, efor kapasitesinde azalma ve kalbin kendine gelen kanı çevirememesine bağlı olarak da akciğerde ve vücutta sıvı birikimi sonucu nefes darlığı, bacaklarda ve karın bölgesinde şişme gibi yakınmalar ortaya çıkar. Kalp kanı daha az pompaladığı için kas ve dokulara gereğinden az kan ulaşması sonucu yorgunluk ve bitkinlik oluşur.

Kanser

  • Yorgunluk kanser hastalarında sık görülen ve hastaları en çok rahatsız eden durumlardan biridir. Bazı kanser türleri yorgunluğa neden olduğu düşünülen sitokin adı verilen maddeyi salgılar. Hızlıca ilerleyen kanserli hücreler, dokuları ciddi ölçüde yıpratarak, tahrip eder ve organları kısa sürede işgal eder. Ayrıca kanserli hastalarda görülen ağrılar, potasyum, magnezyum eksiklikleri, demir ve vitamin eksiklikleri, sürüp giden bulantılar, iştahsızlık hali, daha da önemlisi ruhsal çökkünlük durumu yorgunluk nedeni olabilir.

Diyabet

  • Vücudunuz yeterli seviyede insülin üretmediği zaman çeşitli belirtilerle size sinyal verir. Belirtileri; Aşırı yorgunluk, susuzluk ve açlık, idrara çıkma isteği, olağan dışı kilo kaybı olan diyabet, kan şekerinin yükselmesi kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkilerken, inmeye ve kalp krizine sebep olabilir. Diyabet hastalarında kalp rahatsızlığı veya felç riski daha fazladır.

Böbrek yetmezliği

  • Kronik böbrek yetmezliği genellikle erken evrelerde sessiz bir şekilde ilerler ve hiçbir şekilde belirti vermeyebilir. Belirtiler genellikle böbrek fonksiyonlarını kaybetmeye başlandığı, ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Kronik böbrek yetmezliğinin belirtileri her hastada aynı şekilde gözükmeyebilir. Belirtileri arasında yorgunluk, baş ağrısı, kusma, bulantı, uyku problemleri, nefes darlığı, konsantrasyon bozukluğu ve erkeklerde ereksiyon sorunları gibi belirtiler göstermektedir.

Karaciğer Hastalığı

  • Sürekli yorgun hissetmek karaciğerde bir hasarın belirtisi olabilir. Gün içerisinde gerekli enerjiyi veren organ karaciğerdir. Enerji azalması ve yorgunluk, karaciğerde oluşan bir problemin işareti olabilir.

KOAH

  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı anlamına gelmektedir. Bronşların kronik olarak tıkanması demektir. Bu tıkanma, hafif ya da ağır düzeydedir. Halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, çarpıntı, terleme, cinsel güçsüzlük, aşırı sinirlenme, hazımsızlık, kabızlık, parmak uçlarında morarma, ilerlemiş KOAH hastalarında dile getirilen belirtilerdir.

Amfizem

  • Nefes darlığına sebep olan kronik bir akciğer hastalığıdır.  Genellikle sigara içenlerde ya da zehirli gaz solumasına maruz kalanlarda görülür. Amfizem başlangıçta sessiz ilerlemesine rağmen belirtileri arasında yorgunluk, kilo kaybı, balgamlı öksürük, hırıltı, depresyon ve nefes darlığı görülür.
Yorgunluk Belirtileri ve Yorgunluk Nedenleri

3- Zihinsel Sağlık Sorunları

Zihinsel tükenme

  • Uzun süreli stres yaşayan herkeste olabilir. Kendini bunalmış ve duygusal olarak çöküntü içinde hissetmenizi sağlar. Sorumlulukların ve sorunların üstesinden gelmek sizin için imkansız görünebilir. Bu durum karşısında, kendi içinizde sıkışıp kalmış gibi hissedebilirsiniz ancak biraz yardımla zihinsel yorgunluğun üstesinden gelebilirsiniz.

Zihinsel tükenme genellikle uzun süreli stresin sonucudur. Vücudunuzun stres tepkisini aktive eden şeylerle sürekli uğraşırken, kortizol seviyeleriniz yüksek kalır . Sonunda, bu sindirim, uyku ve bağışıklık sisteminiz gibi normal vücut fonksiyonlarına müdahale etmeye başlar. Bu durumda zihinsel sağlık durumları ortaya çıkmış olur.

Yorgunluk Tedavisi

Yorgunluk tedavisi nedene bağlıdır. Yorgunluğa neden olan durumlar için bazı tedaviler arasında ilaçlar, antibiyotikler, vitaminler ve egzersizler yer alır. Yorgunluğun tıbbi tedavisi, altta yatan nedenin durumuna bağlıdır. Yorgunluğun birçok nedeni ve tedavisi vardır. Örneğin anemi için demir takviyeleri, uyku apnesine yardımcı olan ilaçlar, kan şekerini kontrol eden haplar, tiroid fonksiyonunu düzenleyen ilaçlar, enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler, vitaminler ve beslenme değişiklikleri için diyet önerileri ve mantıklı bir egzersiz programı uygulanırken, altta yatan nedenlerin durumuna göre yorgunluk belirtisi tedavi çeşitleri uygulanmaktadır.

Zihinsel Yorgunluktan Nasıl Kurtulurum?

  • Kendinize vakit ayırın ve Yeterince dinlenmeye önem verin
  • Doğada zaman geçirin
  • Zihni işgal eden geçmişte yaşadığınız sorunları unutmaya çalışın
  • Düzenli egzersizler yapın
  • Sıkıntı ve stres yaşatacak durumlardan ve kişilerden uzak durun
  • Yeni hobiler edinin
  • Kitap okumak veya müzik dinlemek gibi beyni dinlendirecek aktiviteler yapın.
  • Yüzmek rahatlatıcı bir egzersiz olduğundan ruh ve sinir sağlığına oldukça etkilidir. Yüzme egzersizleri yaparak beden sağlığınızı ve ruhsal sağlınıza fayda sağlayabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.