Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

Serbest Dalış Nedir: Serbest dalış, insan vücudunun sınırlarını sonuna kadar zorlayan spor dalıdır. Herhangi bir oksijen kaynağı olmaksızın sadece nefes tutularak derinlere dalma sporu olarak tanımlanabilir. Serbest dalış, gerek uzun süre nefes tutmak olsun gerek derinliklere doğru ilerlerken basınç değişimine dayanmak olsun ciddi disiplin ve konsantrasyon gerektirir. Serbest dalış yapması kolay olmayan extreme bir spor dalı diyebiliriz, dalış yapabilmek için eğitim almak ve disiplinli bir şekilde antrenman yapmak gereklidir.

Serbest Dalış Nasıl Yapılır ?

Serbest dalış yapmanın püf noktası Dalıcı Memeli Refleksi adı verilen reflekstir. Bu refleks çalışılarak ve antrenman yapılarak geliştirilebilen bir reflekstir. Sporcuların antremanlarının temel amacıda bu refleksi geliştirebilmektir.

Dalıcı memeli refleksi adı verilen bu refleks insanları (memelileri) koruyan bir reflekstir. Sualtına indikçe basıncın artması ve oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak kalp atımının azalması ve dolaylı yoldan dolaşımın zayıflaması ile sağlanmaktadır. Dolaşımın yavaşlaması ile birlikte diğer dokulardan ziyade kalan oksijenin beyin tarafından kullanılması sağlanmakta. Bu sayede ortalama bir insandan daha fazla nefesin tutulması sağlanarak serbest dalış yapılabilmektedir.

Serbest Dalış Nasıl Ortaya Çıkmıştır ?

Serbest dalış eski zamanlarda insanların su altında avlanabilmek adına yaptıkları dalışlar ile ortaya çıkmıştır. Zamanla bu dalışlar tutkuya dönüşerek sualtı sevenlerin ve adrenalin hayranlarının vazgeçilmez sporu halini almıştır.

Dalış yapacak sporcular düzenli olarak yoğun antremanlar yapmaktadır. Bu antremanlardan bazıları karada yapılırken bazıları ise sualtında yapılmaktadır.

Serbest Dalış Türleri Nelerdir ?

Serbest dalış türleri, 6 farklı alt dala ayrılmaktadır. Bu alt dalların birbirinden farkı kullanılan ekipmanlardır. Bu alt dallar “paletli sabit ağırlıklı dalma, paletsiz sabit ağırlıklı dalma, değişken ağırlıklı dalma, küp apnea, serbest batış, limitsiz dalış” olarak adlandırılır.

1- Paletli Sabit Dalma

Sporcuların sabit bir ağırlık ile suya dalması ve sonrasında su yüzeyine çıkması olarak özetlenebilecek spor dalıdır. Palet veya monopalet ile birlikte dalan sporcular dilerlerse dalmak veya yüzeye çıkmak için yanında bulunan ipten yardım alabilmektedirler.

Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

2- Paletsiz Sabit Dalma

Tartışmasız en zor dalış sporu paletsiz sabit dalmadır. Su içerisinde aşağıya ilerlemek için palet veya ip gibi yardımcı ekipmanlar kullanmamaktadırlar. Ayrıca dalış için yanlarına aldıkları ağırlıkları dalma tamamlanınca atamazlar. Ağırlık ile birlikte tekrar yukarı çıkmaları gerekmektedir. Dalış sporları arasında kas gücüne en çok ihtiyaç duyulan türüdür.

Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

3- Değişken Ağırlıklı Dalma

Asansör benzeri bir ağırlıktan faydalanan sporcular bu sayede inebildikleri kadar derine inerler. Yüzeye çıkmaları gerektiği zaman ise asansör mekanizmasını bırakarak tek başlarına yüzeye ilerlerler. Bu sayede ekstra ağırlıktan kurtulmuş ve hızlı bir şekilde yüzeye çıkmış olurlar. Değişken ağırlıklı dalma sporu yapılırken palet, monopalet kullanılabilir.

Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

4- Küp Apnea

Dünya Sualtı Etkinlikleri Konfederasyonu (CMAS) tarafından tanınan ve dalgıçların derinlerde sağlık problemleri yaşamaması adına antrenman olarak kullandıkları bir serbest dalış sporudur. Dalgıçların vücudunu basınca alıştırması için yaptıkları bir çeşit antremandır.

Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

5- Serbest Batış

Sporcuların herhangi bir palet veya monopalet kullanmadığı bir türdür. Sabit bir ağırlık ile serbest batışa geçen sporcular yükselmek için yanlarındaki ipi kullanmaktadır.

Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

6- Limitsiz Batış

Değişken ağırlıklı dalma yönteminde olduğu gibi sporcular asansör yardımı ile dalışa geçer. Yüzeye çıkmak için yine asansörü kullanabileceği gibi yüzmeyi de tercih edebilir.

Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

One thought on “Serbest Dalış Nedir? Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

  • 17 Kasım 2020 tarihinde, saat 20:37
    Permalink

    Bu yaz kısmetse dalış yapmaya başlamayı düşünüyorum tabi şu pandemi belası biterse.

Yorumlar kapatıldı.