Yorgunluk Nasıl Geçer Sorusunun Cevabı Yaşam Şeklinizde Saklı

Toplumda birçok kişi yorgun olmaktan şikayet etmektedir. Yorgunluk nasıl geçer sorusunun cevabı ise, yaşam şeklinin değişmesi, iyi beslenme ve vitamin takviyesi almakta gizli. Her ne kadar çok çalışmaktan dolayı yorgunluk oluştuğu söylense de yorgunluğun sebeplerinden biri de yanlış beslenme ve vitamin eksikliği olarak görülüyor.

 Yorgunluk neden olur? Belirtileri nelerdir?

Yorgunluk sebeplerini dış kaynaklı ve metabolizma kaynaklı olarak ikiye ayırmak gerekir. Çalışma hayatındaki stres, depresyon, uykusuzluk, dengesiz beslenme gibi dış etmenlere bağlı olabileceği gibi kansızlık, düşük tansiyon, demir ve B12 eksikliği gibi nedenlerden dolayı da kişide yorgunluk olabilir. Yorgunluk kişiye kendini halsiz ve uykusuz hissettirir. Yorgun olan kişinin adeta adım atmaya hali yoktur. Günlük rutin işlerin dahi yapılması aksamakta, iş temposu düşmektedir. Yorgunluk şikâyeti tek başına bir hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte tedavi edilebilecek bir durumdur.

Yeme alışkanlığı yorgunluk yapar mı?

Yorgunluktan rahatsız olan ve yorgunluk nasıl geçer diye düşünen kişiler, hayatlarında bazı değişikliklere gitmelidir. Bunların başında yemek düzeni, uyku düzeni, su tüketimi gibi alışkanlıkların değişmesi gerekir. Fazla kilosu olan kişiler, normal kilolu insanlara göre daha fazla yorgunluk halindedir. Fazla kilolardan kurtulmak gerekir.

Kendini yorgun hissedenlerin güne mutlaka kahvaltı ile başlaması gerekir. İyi bir kahvaltı, kişiyi daha zinde tutar ve enerjik olmasını sağlar.

Yeme alışkanlığında demir ve B12 vitamini oluşturacak besinlerin yetersiz tüketilmesi kansızlığa neden olacağı için yorgunluk hissi oluşabilir. Yine çok yağlı ve fazla karbonhidratlı gıdaların tüketilmesi diyabete neden olacağı için de yorgunluk yapabilir.

Yorgunluğun giderilmesinde bol su tüketimi de önemli bir husustur. Günde en az 8 bardak su tüketimi her bireyin yapması gereken rutin bir ihtiyaçtır. Bundan daha az olan su tüketimi, sizi daha bitkin ve yorgun kılabilir.

Beslenme düzeninde değişikliğe giderek daha enerjik olmak ve yorgunluktan kurtulmak için demir ve B12 vitamini içerin gıdaların ve bol bol C vitamini, folik asit yapacak gıdaların tüketilmesi gerekir. Yine gün içerisinde badem, fıstık, kuru yemiş gibi enerji yapacak yiyecekleri tüketerek de daha dinç olursunuz ve kendinizi yorgun hissetmezsiniz. B12 ve demirin dışarıdan besinler yoluyla yeteri kadar alınamadığı durumlarda doktorun tavsiyesi ile takviye edici gıdalar ile destekleme yapılmalıdır.

Spor yaparak yorgunluk geçer mi?

Yorgunluk nasıl geçer diye düşünenlerin yapması gerekenlerden biri de, bol bol hareket etmektir. Ofiste ve masa başında çalışanların şikayet ettiği yorgunluktan kurtulmak için hayatın daha hareketli hale getirilmesi gerekir. Bunun için de günlük yürüyüş yapmak, spor aletleri ile vücut kaslarını çalıştırmak ve yüzme gibi sporları yapmak yorgunluk hissinin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Spor salonuna gitmeye vaktiniz yoksa da evde akşamları yapacağınız birkaç basit egzersiz ile yorgunluğunuzdan kurtulabilirsiniz. İnternet üzerinden açacağınız doğru esneme hareketleri size dinçlik kazandıracaktır.

Yorgunluk kronik bir sorun olabilir mi?

Uykusuzluk, dengesiz beslenme ya da çok fazla çalışma gibi dış etmenlere bağlı olarak insanlarda bazı dönemlerde yorgunluk oluşabilir. Ancak bu yorgunluğun sürekli devam etmesi, demir ve B12 vitaminlerinin kullanılmasına rağmen 6 ay içerisinde geçmemesi kronik yorgunluk olarak adlandırılmaktadır. Kronik yorgunluk bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Kişinin ayağa kalkamaz hale gelmesi, uyku problemi yaşanması, sürekli halsiz ve bitkin olma, kaslarda ve eklemlerde ağrı, baş ağrısı, gözlerin sulanması, soğuk terleme, sindirim sistemi rahatsızlıkları, konsantre olamama kronik yorgunluğun belirtileri arasında yer almaktadır.

Kronik yorgunluk yaşayan hastaların tedavileri kişilere özel yapılmaktadır. Burada yine B12 vitamini ve demir takviyesi yapılmakla birlikte kişinin çalışma ortamının iyileştirilmesi, yoğun iş temposunun hafifletilmesi gibi kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kronik yorgunluğun sebep olduğu depresyondaki hastaların tedavisi için ise, çeşitli ilaçlar tercih edilmektedir.