Antrenman planlanması nedir nasıl yapılır ?
Antrenman Planlaması Spor bilimlerinde yapılan bilimsel çalışmalarda yüksek performans düzeyine ulaşabilmenin çocukluktan yetişkinliğe uzanan gelişim süreci içerisinde 8-10 yıllık bir dönem içerdiğini belirlenmiştir. Sporcunun bu uzun antrenman sürecinde sportif başarıyı elde etmesi uzun süreli antrenman planlamasına ihtiyaç vardır. Bu uzun antrenman sürecinin evrelere bölünmesi gelişim sürecinde olan sporcunun sürat, kuvvet, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyondan oluşan temel biyomotor özelliklerine yönelik antrenmanların ayrıntılı bir şekilde planlanmasına, kontrol edilmesine ve yenilenmesine katkı sağlamaktadır.
Antrenmanlarının planlaması yapılmadan önce antrenman yapısının bilinmesi gereklidir. Bir antrenman ünitesi 3 ana evre olan ısınma, esas evre ve soğuma evrelerinden oluşur. Bir periyot antrenmanın 3 dönemi vardır:
Antrenman Hazırlık Dönemi
Vücudun antrenmana hazırlandığı anatomik motor beceri ve adaptasyon hareketleri ile temel gelişiminin sağlanması amacıyla genel hazırlık ve yapılan spor branşına yönelik antrenmanların yapıldığı özel hazırlık dönemini içerir. Genel hazırlık döneminde yapılan antrenmanlar sporcunun fonksiyonel hareket özelliklerini geliştirmek için dayanıklılık, genel kuvvet, esneklik, beceri koordinasyonun geliştirilmesini sağlayan genel kondisyonel gelişimin yanı sıra dinlenme ve yenilenmeyi de aktive eden çalışmadır. Özel hazırlık dönemi antrenmanları spor dalı ya da spor dalının özel teknik ve taktik hareket içeriğinin yarışma karakterinde ele alınarak özel kuvvet, dayanıklılık, sürat, hareketlilik gibi tekniklerin geliştirildiği çalışmalardır.
Müsabaka Dönemi
Hedef olarak müsabakaya yönelik önlemlerin alındığı ön müsabaka ve en üst performansın sergilenmesi beklenen hedef müsabaka döneminidir. Spor dalına özgü taktik ve teknik içeriğe yönelik kuvvet, dayanıklılık, sürat ve diğer kondisyonel özelliklerin testler, hazırlık müsabakaları, yarışma veya maç ortamında geliştirilmesine dönük yapılan çalışmalardır.
Geçiş Dönemi
Hedef müsabaka sonrası müsabakanın meydana getirdiği fizyolojik ve psikolojik stresten uzaklaşmak, ağır antrenmanların etkisinden kurtulmak ve yeniden başlanacak hazırlık antrenmanlarına fiziksel ve psikolojik olarak hazır hale gelmek için aktif ya da pasif dinlenmenin olduğu yenilenme dönemidir
branşa yönelik antrenman planlaması yapamam gerekli. Teşekkürler