Bisiklet Patlayan Lastik Onarımı

Bir gün herkes patlak bir lastikle karşılaşır. Ön tekerin yanı sıra daha çok arka teker patlak verir, yükün %70’lik kısmı arka teker dedir. Her bisiklet binicisinin bilmesi gereken konulardan biridir. Bisiklet patlayan lastik onarımı için Bisiklet lastik tamiri patlak kitleri mevcut. İçinde olması gereken malzemeler zımpara, yapıştırıcı ve yamalar. Çoğu yamalar kendinden yapışmalı da olabiliyor. yapışkan sürmeden yamanın arkasındaki jelatini söküp yapıştırıp onarımı tamamlayabiliyorsunuz.

Bisiklet Lastik Tamiri için Malzemeler

1-) En başta bisikletimizin sibobuna uygun pozisyonda olan bir pompa

2-) En az bir veya iki tane plastik yada demir levye. Plastik olması iç lastiği ezmemesi bakımından daha avantajlı.

3-) Yama yapıştırıcı ve zımpara

Yolda hangi tekerimiz patladıysa üstünde mümkün olduğunca az gitmek gerekir. Çünkü fark etmeyip gittiğimiz her metre iç lastiğin iyice yarılmasına sebep olup, dış lastik ve jantta da problemler çıkartmaya başlar. Hangi teker patladıysa o tekerin fren pabuçlarını telden boşaltıyoruz. Bunu yapmazsak lastik fren pabuçlarına takılıp çıkmakta zorlanacaktır.

Levye 

Levye yoksa işinizi tornavida gibi metallerle de görebilirsiniz, ancak jant yanaklarını çizmenize sebep olabilir. Levyeler sert plastik oldukları için jant yüzeyi çizilmez. Yedek iç lastik olmazsa olmazdır. Lastik patladığında yedek ile değiştirip yolunuza devam etmenizdir. Daha sonra, sakin bir ortamda yamanızı yapabilirsiniz.

Dış Lastiği Sökme

Bisiklet patlayan lastik onarımı yapmak için öncelikle lastikte kalmış havayı indirin. Daha sonra levyenin dışa çıkıntılı kısmı lastiğe doğru olacak şekilde sokun ve kendinize doğru çekerek ve aşağıya bastırarak lastiğin çıkmasını sağlayın. Çıkarttıktan sonra levyenin diğer ucunu jant teline takın. Aynı işlemi diğer levyelerle yaptığınızda lastik boşa çıkacaktır.

Bisiklet Patlayan Lastik Onarımı

Patlak Kısmı Bulmak Ve Yama İşlemleri

Patlak iç lastiği şişirin. Mümkün oldukça çok şişirin , tabi patlatmadan. Su varsa bir su dolu kapta deliğin yerini bulun ya da çok dikkatli elinizle çıkan havanın yerini tespit edin. 

Bisiklet Lastik Tamiri

Patlak kısmı bulduktan sonra (iç lastikteki havayı indirin), zımpara yardımıyla çevresini temizleyin. yapışkanı sürün (fazla olmamak şartıyla), 1-2 dk bekleyin. Yamanın arka tarafındaki parlak jelatini sökün ve arkasına dokunmayın. Parlak kısım iç lastiğe gelecek şekilde yapıştırın ve üzerine baskı uygulayarak bekleyin. İyice kuruduğunda yama yerinden oynamayacaktır. İç lastiklerinizi pudralarsanız dış lastiğe yapışmaz dolayısıyla çıkartırken ve takarken size kolaylık sağlar.
İç lastiği dikkatlice yerleştirdikten sonra dış lastiği elinizle, ya da levye yardımıyla yerine oturtun. Yeterli havayı mini pompanızla basın ve jantı yerine oturtun. Arka jantı takarken, aynı sökme işlemindeki gibi vitesi gerdirip zincirin dişlilere oturmasını sağlayın.

4 thoughts on “Bisiklet Patlayan Lastik Onarımı

  • 22 Eylül 2020 tarihinde, saat 01:34
    Permalink

    1 haftada 3 defa lastiğim patladı artık kendim yapmaya karar verdim :/

  • 31 Ekim 2020 tarihinde, saat 03:01
    Permalink

    Bu hafta iki kere lastiğim patladı önceden bisikletçiye götürüyordum artık kendim yapmaya karar verdim o kadarda zor değilmiş

  • 10 Aralık 2020 tarihinde, saat 01:59
    Permalink

    o kadar dikkat ediyorum ama olup olmadık yerde lastik patlıyo sinir oluyorum. 2 km bisiklet ile yol yürüdüm sırf lastik patladı diye en iyisi dolma lastik 🙂

  • 5 Ocak 2021 tarihinde, saat 04:54
    Permalink

    abartmaya gerek yok biraz el çabukluğuyla 10 dakkikada yapabilirsiniz

Yorumlar kapatıldı.