Omuz Ağrısı Neden olur – Nasıl tedavi edilir ?
Omuz ağrısı neden olur ? Omuz ağrısı nasıl tedavi edilir ?
Omuz ağrısı, geniş bir alanda kendisini gösteren lakin tıp biliminde; omuz kaslarının zamanla aşınması ile yırtılmasına ulaşarak kendi içerisinde gerçekleşen ağrılara denilmektedir. Belli bir zaman sonra omuz ağrılarında gerileme olmaz aksine ilerleme olur ve durmadan ağrımaya başlar. Omuz ağrısı en çok geceleri meydana gelir. Omuz neden gece ağrır ? Bunun nedeni ise; Omuz ödemi kendisini gece göstermesidir. Özellikle kişiler ağrıyan omzunun üstüne yattığında ödem sonucu gece sık sık omuz şikayeti üzerine uykudan uyanır, omuz ağrır ve omuz şikayetleri başlar. Özellikle gece başlayan omuz ağrısı, insanlarda üç şekilde meydana gelir;
- Omuz kasının yırtılması
- Boyun fıtığı
- Kolda sinir sıkışması
Omuz Ağrısı Neden Oluşur ?
Omuz eklemi hareket halinde olduğu için omzun içerindeki kaslar daima aşınma halindedir. Belli bir süre geçtikten sonra omuzdaki kaslar yırtılmaya başlar ve bu nedenle omuz ağrısı meydana gelir. Yırtıklar ve aşınma en sık görülen ağrı biçimidir. Bel ve boyundan sonra en çok görülen bu ağrı, omuzda kuvvetsizlik, zayıflık, kasların hasar görmesi, sinirlerde zedelenme, omzun yarı çıkması ve omuz gevşekliği omuz ağrısının en belirgin özellikleridir.
Omuz Hastalıkları Nelerdir ?
Omuz bölgesi vücudun hareketli yerlerinden ve el ile kolları istenilen yere getirme işlemi uyguladığından belli bir süre yaralanmalar meydana gelebilir. Omuz bölgesinde, üç kemik, dört eklem ve toplam 26 kas bulunmaktadır. Yaralanma, kireçlenme, ağrı, donukluk burada gerçekleşir. Omuz hastalıkları genellikle şunlardan oluşmaktadır.
- Omuz çıkması
- Donuk omuz
- Doğumsal omuz felci
- Omuz yırtığı
- Omuz kireçlenmesi
- Bağ, sinir ve kıkırdakta hasar
- Omzun sıkışması
- Rotator yırtıkları
Tüm omuz hastalıklarında belli aşamalarla; ilaç, fizik tedavisi uygulanır. En son olarak cerrahi müdahale bulunur.
Omuz Ağrısında Tedavi Türleri
Omuz ağrısı çeken kişilerde tedavi süreçleri ağrıya göre değişkenlik gösterir. Eğer ağrı çok ise; Fizik Tedavi uzmanları tarafından omzun içine steroid yapılmaktadır. Omuz ağrısını çok çekenlere uygulanmaktadır. Herkese uygulanmaz. Bir başka yöntem olarak ise; fizik tedavi süreci ile ödemi çözüp zamanla ağrının geçilmesi sağlanmaktadır. Belli egzersizler ile hastanın ağrısı azaltılması hedeflenmektedir. Belli süre sonra egzersiz arttırılarak tedavide olumlu sonuçlar alınmaktadır. Omuz ağrısında bir başka tedavi de; kök hücre yerleşimidir. Omzun içine yerleştirilen kök hücreler sayesinde omuz ağrısı kökten çözülmesi hedeflenmektedir.
Omuz Çıkmasında Ağrı
Omzun devamlı olarak çıkması ve bu çıkmaya yönelik ağrı hissedilmesi, omuz ağrısının nedenleri arasında sayılır. İlk olarak, omzu devamlı çıkan hastalar için, omuz kemiğinin güçlendirilmesi tedavisi uygulanır. Bu yöntem; fizik tedavi ile rehabilitasyon çalışmalarıdır. Eğer omuz, düşme ya da farklı bir nedenle çıkmadıysa omuzda gevşeme meydana gelmiş demektir. Genç ve sporcularda çok sık meydana gelen gevşeme, instabilite olarak adlandırılmaktadır. Fizik tedavi süreci başlatılması gereken bu süreçte hastaya, omuz bağlarının güçlendirme çalışmaları uygulanır.
Donuk Omuz Hastalığı – Donuk omuz tedavisi nasıl yapılır ?
Omuz vücudun en hareketli eklemlerindendir. Bu yüzden durmadan hareket etmek zorundadır. Hareket etmediği takdirde, omzun hareketlerinin kısırlaştığında omuzda donukluk başlar. Ciddi bir hastalık olan ve ağrı seviyesinin de son seviyede olduğu bu hastalık, 40 ile 70 yaş arasında insanlarda sık sık görülmektedir.
Donuk omuz belirtileri şunlardır
- Kişinin dinlenme sürecinde de geçmeyen omuz ağrısı varsa
- Gün boyu ağrı varsa
- Omuz hareketlerinin kısıtlandığı fark edilmişse, hareket ettirmekte güçlük çekiliyorsa
- Günlük hareketlerin zorlanması (giyinme, kolunu kaldırma vs)
- Geceleri aniden omuz ağrısı ile uyanma varsa
Donuk omuz Nedenleri
- Hareketsizlik
- Kronik hastalıklar Diyabet, Şeker,troid, parkinson
- Çarpma,düşme,zedelenme gibi travma oluşturucak sebepler
- Omuz kireçlenmesi
- Omuz sıkışmaları
- Kas yırtılması
- Tekrarlayan omuz çıkıkları
Donuk omuz tedavisi, Bu şekilde ağrılarınız varsa iki tedavi süreci mümkündür; fizik ve ilaç tedavisidir. Bazı önemli durumlarda kök hücre de kullanılmaktadır. Kişiye bu süreçte ilk ilaç verilir, eğer düzelme olmazsa ilaçla birlikte fizik tedavi süreci başlar. Bu tedavilerde de yanıt verilmiyorsa cerrahi müdahale ile omuz kapsülünün gevşetilmesi sağlanır.
Omuzlarda Kireçlenme
Diz ve kalçadan sonra en çok kireçlenmenin gözüktüğü yer olan omuz, Ostreoartrit ekleminin aşınmasıyla kireçlenme meydana gelir. Bundan dolayı, omuzdaki kemik yapısı zayıflar, yıpranır. Böylece kemik açığa çıkar ve omuz bölgesinde şişkinlik meydana gelir. Genellikle hastalar, omuz bölgesinde sürtünme olduğunu ifade eder. Omuz bölgesindeki koruyucu kıkırdağın bozulması, koruyucu tabakanın zarar görmesi ve bu nedenlerle birlikte ağrı oluşması kireçlenme örneğidir. Omuz kireçlenmesinde Tedavi yöntemi ise; ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Bu süreçten sonra fizik tedaviye geçilir. Eğer bu süreçlerden de cevap alınamazsa eklem protezi uygulanabilir. Kemikte kireçlenme meydana gelmişse doktorlar, kemik başı ve yuvarlağının değiştirilmesini isteyebilir. Genellikle fizyoterapi sonucunda 2-3 aylık egzersizlerle omuz kireçlenmesi tedavi edilmiş olur.
Omuz Kırığında Ağrı
Omuz bölgesinde köprücük kemiğinin (klavikula) kırılması ile omuz kırıklıkları meydana gelir. Bu kırık sonucu, en az 4 ile 8 hafta arasında doktor kontrolünde iyileşme süresi beklenir. Sporcularda yoğun olarak görülen bu kırık, omuz işlevinin kısıtlanmasına neden olur. Sportif bir hayat sürmek isteyen insanlar eğer bu kırıkla karşılaşırsa en az 3 ay spor yapamaz. Bu kırıkta tedavi ilk olarak cerrahidir. Ardından bant yöntemi uygulanır.
Omuz ağrısında bir başka kırık ise; proksimal humerus kırığıdır. En sık görülen bu kırık, çok ağrı çeken insanların doktorlara şikayet etmesi üzerine anlaşılır. Bu kırıkta genellikle cerrahi müdahale edilmeden tedavi edilir. Kol askıları gibi metodlar ile tedavi süreci başlanır. 3 ile 6 hafta arasında kol askıda bırakılır. Bu süreçte omuz, tedaviye yanıt vermezse fizik tedavi ile rehabilitasyon başlanarak tedavi edilir.
Rotator manşet yırtığı Rotator kılıf yırtığı
Her ne kadar 40 yaş üzerindeki hastalarda gözükse de Özellikle gençlerde ve sporcularda görülen ve tespiti bir hayli zor olan rotator manşet yırtığı Omuz ekleminin baş kısmını saran dört adet grubu olan supraspinatus, teres minor, infraspinatus ve subskapularist birleşmesiya oluşan yapıdır. Rotator manşet, omuzun yuvasında kalmasına ve hareket etmesini sağlar. Rotator manşet yırtıldığında tendonlar omuz başına tam olarak tutunma sağlayamaz ve ağrılar meydana gelir.
Rotator manşet yırtığı nedenleri ?
- Ağır yük kaldırma
- Kol üzerine düşme, yaralanma,zedelenme gibi travma oluşturacak sebepler
- Tendonlar da aşınma
- Tekrarlayan omuz üstü hareketler (voleybol,boyacılık,cam silme)
Rotator manşet yırtığı tedavisi
Tedavi sürecinde ağrının önüne geçilebilmesi için fizik tedavi,kortizon tedavisi,ilaç tedavisi, buz tedavisi ve istirahat gibi bir çok tedavi şekli uygulanmaktadır. Bu tedaviler sadece ağrıyı azaltmak için uygulandığından bazen sorunlar tam anlamıyla çözülememektedir. Eğer Ağrılar devam ediyorsa ve manşette yırtık olduğu tespit edilmişse bu yüzden cerrahi müdahale gerektiren bir omuz hastalığıdır. En iyi sonuçları almanız için Çok iyi bir ortopedi omuz doktoruna gözükmeniz gerekmektedir. Ameliyat sonrası Omzunuz 6 hafta askıda kalabilir ve kontrollü fizik tedavi ile 6 ayda sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Omuz Ağrısında Ameliyat
Omuz ameliyatı nasıl olur ? Omuz ağrısını şiddetli şekilde çeken kişilerde belli şartlar doğduğunda ameliyat hakkı doğmaktadır. Eğer kas; fizik tedavi, lokal enfeksiyonlar, ilaç tedavi ve dinlenme sonucu ağrı yapmaya devam ediyorsa ve bu ağrı normalinden de çok şiddetliyse Ortopedi ile kişi ameliyata alınır. Burada eğer, omuz şişmiş ve sertlik hissi varsa kapalı omuz cerrahisi uygulanır. Eğer bu tedavi de ağrıya çözüm olmazsa son yıllarda kullanılan Omuz artroskopi tedavisidir. Omzun içerisine kamera yerleştirilir ve cerrahi yöntemle sorun çözümlenmeye çalışılır.
Omuz Ağrısı Fiziki Tedavi Süreci
Omuz ağrısının tedavisi yaklaşık 3 ile 6 ay arasında değişmektedir. Tedavi süresinin değişkenliği burada, erken tanıya bağlı olarak değişmektedir. Omuz ağrısının tedavi yeri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezidir. Bazen insanlar Ortopediye giderek şifa bulmaya çalışıyor ama gidecekleri ilk yer orası değil. Çünkü Ortopedi, daha ileri omuz ağrıları ile ilgilenmektedir. Örneği omuz yırtığı gibi.
Fizik Tedavi uzmanları, omuz ağrısı şikayetiyle kendilerine başvuran hastalara genellikle şu önerileri yapmaktadır;
- Geceleri üstüne yatmayın
- Ani hareketlerden mutlaka kaçının
- Temel omuz hareketlerini günlük olarak yapın (omzu ileriye götürme, kolu açma,sarkaç gibi)
- Yüzme, spor gibi dallardan bu süreçte uzak durun
- Fazla yük kaldırmayın
Sporcularda Omuz Ağrısı
Omuz ağrısı belli nedenlerden olabileceği gibi farklı sorunlarla da insanların karşısına çıkmaktadır. Yanlış yapılan egzersiz hareketleri, ısınmadan antrenman yapma veya Travma sonucu da oluşabilen omuz ağrısı, sporcularda yoğun olarak görülmektedir. Futbol, voleybol, vücut geliştirme gibi sporlarla ilgilenen kişilerde üst ekstremite ve omuz ekleminin daha çok etkilendiği ve ağrıdığı tespit edilmiştir. Spora başlayan ve uzun süre spor yapanlarda çok sık görülen omuz ağrısı, tedavi edilmezse spor hayatının bitişine de sebep olabilir. Sporcuların bu ağrılara kayıtsız kalmayıp MR çektirmeleri ve fizik tedavi uzmanlarına gözükmeleri önerilmektedir. Sporcular burada, en az, 1-2 ay dinlenme ve korunma sürecine girmelidir. Aksi halde, kasların hareketlenmesi ve yırtılması sonucu ameliyata kadar giden süreç başlamış olur.