D Vitaminin Önemi

D vitaminin önemi hakkında bir çok araştırma yapılmaktadır, çünkü d vitamini insan sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir vitamin türüdür. D vitamini, cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücudun kendi ürettiği yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini, vücudunuzdaki çeşitli sistemler üzerinde güçlü etkileri olan son derece önemli bir vitamindir. D vitamini eksikliği, vücudunuzda yeterli D vitamini bulunmadığı anlamına gelir. Türkiye nüfusunun %47’si D Vitamini eksikliği çekmektedir. Bu oran kadınlarda %50, erkeklerde %38 civarındadır.

D vitamini eksikliği çok yaygındır. Dünya çapında yaklaşık 1 milyar insanın kanında düşük D vitamin seviyesine sahip olduğu tahmin edilmektedir

D Vitaminin Faydaları

  • Kemikleri güçlü tutar: Sağlıklı kemiklere sahip olmak sizi raşitizm de dahil olmak üzere çeşitli koşullardan korur. Raşitizm, çocukların zayıf ve yumuşak kemiklerine neden olan bir hastalıktır. Vücutta D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Kemik oluşturmak için kalsiyum ve fosforun kullanılabilmesi için D vitamini gerekir. Yetişkinlerde, yumuşak kemiklere sahip olmak osteomalazi adı verilen bir durumdur .
  • Kalsiyumun emilmesi: D vitamini, kalsiyum ile birlikte kemiklerin oluşmasına ve kemiklerin güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Zayıf kemikler osteoporoza , kemik yoğunluğunun kaybına ve kırıklara neden olabilir . D vitamini, bir kez ağızdan veya güneş ışığına maruz kaldıktan sonra aktif bir vitamin formuna dönüştürülür. Diyetinizden optimum kalsiyum emilimini destekleyen aktif formdur.
  • Paratiroid bezleri ile çalışma : Paratiroid bezleri, böbrekler, bağırsak ve iskelet ile iletişim kurarak kandaki kalsiyumu dengelemek için dakika dakika çalışır. Diyette yeterli kalsiyum ve yeterli aktif D vitamini olduğunda, kalsiyum emilir ve vücutta iyi kullanılır. Kalsiyum alımı yetersizse veya D vitamini düşükse, paratiroid bezleri kan kalsiyumunu normal aralıkta tutmak için iskeletten kalsiyum ‘ödünç alır’.

D vitamini Eksikliği Nedenleri?

Farklı nedenlerle D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz:

  • Beslenmenizde yeterli D vitamini almıyorsanız
  • Güneş ışığına yeterince maruz kalmıyorsanız
  • Karaciğeriniz veya böbrekleriniz D vitamini vücuttaki aktif formuna dönüştürmüyor ise
  • Vücudunuzun D vitamini dönüştürmesine müdahale eden ilaçlar kullanıyorsanız
D Vitaminin Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

D vitamini Eksikliği Belirti ve Semptomları

Sıkça Hastalanmak ve Enfekte Olmak

D vitamininin en önemli rollerinden biri bağışıklık sistemini güçlü tutmasıdır, böylece hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşabilirsiniz. Enfeksiyonla savaşmaktan sorumlu hücrelerle doğrudan etkileşime girer. Özellikle soğuk algınlığı veya grip ile sık sık hastalanırsanız, düşük D vitamini seviyeleri katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Yorgunluk Hissi

Yorgun hissetmenin birçok nedeni olabilir ve D vitamini eksikliği bunlardan biri olabilir. Ne yazık ki, genellikle potansiyel bir neden olarak göz ardı edilir.

Kemik ve Sırt Ağrısı

Araştırmacılar, D vitamini eksikliği olanların günlük aktivitelerini sınırlayan şiddetli sırt ağrısı da dahil olmak üzere sırt ağrısına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuşlardır (Kaynak)

Kontrollü bir çalışmada, D vitamini eksikliği olan kişilerin normal aralıkta kan seviyelerine sahip olanlara kıyasla bacaklarında, kaburgalarında veya eklemlerinde kemik ağrısı yaşama olasılığı neredeyse iki kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. (Kaynak).

Depresyon

Depresyon, düşük D vitamini düzeyleri ile ilişkilidir ve bazı çalışmalar takviyenin ruh halini iyileştirdiğini bulmuştur. Yapılan araştırmada, D vitamini eksik olan kişilerin, soğuk aylarda ortaya çıkan mevsimsel depresyon dahil olmak üzere depresyonun iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca aşırı kilolu ve obez bireylerde depresyon belirtileri üzerine etkileri olumlu yönde tespit edilmiştir. Kaynak(12)

Geç iyileşen yaralar

Ameliyattan veya yaralanmadan sonra yaraların yavaş iyileşmesi, D vitamini seviyelerinizin çok düşük olduğunun bir işareti olabilir. Yetersiz D vitamini düzeyleri, ameliyat, yaralanma veya enfeksiyon sonrası zayıf yara iyileşmesine yol açabilir.

Kemik Kaybı

D vitamini kalsiyum emilimi ve kemik metabolizmasında önemli bir rol oynar. Kemik kaybı teşhisi konan birçok yaşlı insan daha fazla kalsiyum almaları gerektiğine inanmaktadır. Bununla birlikte, D vitamini bakımından da eksik olabilirler.

Düşük kemik mineral yoğunluğu, kemiklerinizin kalsiyum ve diğer mineralleri kaybettiğinin bir göstergesidir. Bu, yaşlı yetişkinleri, özellikle de kadınları, artan bir kırık riskine sokar. D vitamini sayesinde daha sağlıklı ve güçlü kemikler oluşur. Bu yüzden D vitamini kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamin türüdür.

Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi genellikle strese atfedilir , bu kesinlikle yaygın bir nedendir. Bununla birlikte, saç dökülmesi ciddi olduğunda, bir hastalığın veya besin eksikliğinin bir sonucu olabilir . Kadınlarda saç dökülmesi düşük D vitamini seviyelerine bağlanmıştır, ancak bugüne kadar bu konuda çok az araştırma vardır (Kaynak).

Alopesi areata, kafadan ve vücudun diğer kısımlarından ciddi saç dökülmesi ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. D vitamini eksikliği nedeniyle çocuklarda yumuşak kemiklere neden olan bir hastalık olan raşitizmlerle ilişkilidir (kaynak). Düşük D vitamini seviyeleri alopesi areata ile bağlantılıdır ve hastalığı geliştirmek için bir risk faktörü olabilir . Alopesi areata hastalarında yapılan bir çalışma, düşük D vitamini kan seviyelerinin daha ciddi bir saç dökülmesi ile ilişkili olma eğiliminde olduğunu gösterdi (Kaynak)

D vitamini, cilt ve saç da dahil olmak üzere vücudun birçok bölümünün sağlığını etkiler. D vitamini yeni saç köklerinin yaratılmasında rol oynar. Saç kökleri yeni kılların büyüdüğü küçük gözeneklerdir. Yeni foliküller saçın kalınlığını korumasına yardımcı olabilir ve mevcut saçların erken dökülmesini önleyebilir.

Bu bağlantı nedeniyle, yeterli miktarda D vitamini almak saç büyümesini ve yeniden büyümesini destekleyebilir

Kas Ağrısı

Kas ağrısının nedenlerini belirlemek genellikle zordur. D vitamini eksikliğinin çocuklarda ve yetişkinlerde kas ağrısının potansiyel bir nedeni olabileceğine dair bazı araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalara göre d vitamini eksikliği kas ve eklem ağrılarına yol açtığı gözlemlenmektedir. Kaynak(123)


Nasıl D vitamini alabilirim

Nasıl D Vitamini Alabilirim

D vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur . Kalsiyum, kemiğin ana yapı taşlarından biridir. D vitamininin sinir, kas ve bağışıklık sistemlerinde de rolü vardır.

D vitamini üç şekilde alabilirsiniz: cildinizden, besinlerden ve takviyelerden. Vücudunuz güneş ışığına maruz kaldıktan sonra doğal olarak D vitamini oluşturur. Ancak çok fazla güneşe maruz kalmak cilt yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açabilir, bu yüzden birçok insan D vitamini diğer kaynaklardan almaya çalışır. Bunlar besinler ve takviye d vitamini kaynaklarıdır.

D vitamini Bulunan Besinler?

Doğal olarak biraz D vitamini olan birkaç yiyecek var

  • Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar
  • Sığır karaciğeri
  • Peynir
  • Mantarlar
  • Yumurta sarısı

Takviye edilmiş gıdalardan D vitamini de alabilirsiniz. Bir gıdada D vitamini olup olmadığını öğrenmek için gıda etiketlerini kontrol edebilirsiniz.

  • Süt
  • Kahvaltılık tahıllar
  • portakal suyu
  • Yoğurt gibi diğer süt ürünleri
  • Soya içecekleri

D vitamini birçok multivitaminde bulunur. Hem haplarda hem de bebekler için sıvı olarak D vitamini takviyeleri de vardır.

D vitamini eksikliğiniz varsa, tedavi takviyelerle yapılır. Ne kadar almanız gerektiğine, ne sıklıkta almanız gerektiğine ve ne kadar süre almanız gerektiğine dair sağlık uzmanınıza danışın.

Ne kadar D Vitaminine İhtiyacınız Var?

Sağlıklı insanlarda, günlük ihtiyaç duyulan D vitamini miktarı yaşa göre değişir. Aşağıdaki tablo Ulusal Bilimler Akademileri Sağlık ve Tıp Enstitüsü’nün sıklıkla atıfta bulunulan önerilerini göstermektedir. Bunların genel öneriler olduğunu bilmek önemlidir. Doktorunuz kan seviyenizi kontrol ediyorsa, bireysel ihtiyaçlarınıza göre daha yüksek veya daha düşük dozlar önerebilir.

Osteoporozunuz varsa, doktorunuz D vitamini seviyelerinizde bir kan testi önerebilir. D vitamini takviyesi miktarı, sonuçlara göre her kişi için özelleştirilebilir. Birçok yaşlı hasta için, reçetesiz olarak elde edilebilen, günde 800 ila 2000 IU arasında herhangi bir D vitamini takviyesi, hem güvenli hem de yararlı olabilir. Bireysel ihtiyaçlarınız hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Günlük D Vitamini İhtiyacı

Yaşa göre Önerilen (IU / gün)Üst seviye alımı (IU / gün)
0-6 aylık bebekler *400IU1.000
6-12 aylık bebekler *4001500
1-3 yaş arası çocuklar600IU2.500
4-8 yaş arası çocuklar6003.000
9-70 yaş arası insanlar6004000
70 yaşın üzerindeki insanlar800IU4000
14-50 yaş arası kadınlar, hamile / emziren6004000
Günlük D vitamini ihtiyacı

D Vitamini Eksikliği Testleri

Vücudunuzda ne kadar D vitamini olduğunu ölçmenin en doğru yolu 25-hidroksi D vitamini kan testidir. Sağlıklı insanlar için 20 nanogram / mililitre ila 50 ng / mL seviyesi yeterli kabul edilir. 12 ng / mL’den düşük bir seviye D vitamini eksikliğini gösterir.

D Vitamini Değeri Kaç Olmalıdır?

Tıp Enstitüsü’ne (IOM) göre, D vitamini seviyesi aşağıdaki gibidir:

  • Eksik seviye: 12 ng/ml (30 nmol/l) altındaki değerler.
  • Yetersiz seviye: 12–20 ng/ml (30–50 nmol/l) arası değerler.
  • Yeterli seviye: 20–50 ng/ml (50–125 nmol/l) arası değerler.
  • Yüksek: seviye 50 ng/ml (125 nmol/l) üzerindeki değerler.

IOM aynı zamanda 20 ng/ml (50 nmol/l) üzerindeki değerlerin, insanların %97–98’si için sağlıklı olarak kabul edilebilecek bir düzey olduğunu önermektedir.

D vitamini testi aç karna mı yapılır?

Test yaptırmadan önce 6-8 saat aç kalınması tavsiye edilmektedir.

Kan tahlilinde D vitamini simgesi

Diğer adları; Vitamin D2, Vitamin D3, Kalsidiol, Kalsifidiol, Kalsitriol, 25-OH Vitamin D, 25-Hidroksi Vitamin D, 1,25-Dihidroksi Vitamin D

Resmi adı; 25-hidroksi-Vitamin D; 1,25-dihidroksi Vitamin D; 25-hidroksikolekalsiferol


D Vitamini Eksikliği Tedavisi

D vitamini eksikliği tedavisi, beslenme ve takviyeler yoluyla daha fazla D vitamini almayı içerir . Optimal sağlık için gerekli olan D vitamini seviyeleri üzerinde bir fikir birliği olmamasına ve muhtemelen yaş ve sağlık koşullarına bağlı olarak değişmesine rağmen, mililitre başına 20 nanogramdan daha düşük bir konsantrasyon genellikle yetersiz kabul edilir ve tedavi gerektirir.

Tıp Enstitüsü’nün kılavuzları, D vitamini için önerilen diyet yardımını (RDA) 1-70 yaş arası herkes için 600 uluslararası birime (IU) yükseltti ve kemik sağlığını optimize etmek için 70 yaşından büyük yetişkinler için 800 IU’ya yükseltti. Güvenli üst sınır da 4.000 IU’ya çıkarıldı. Doktorlar D vitamini eksikliğini düzeltmek için 4.000’den fazla IU reçete edebilirler.

Güneşte çok fazla zaman harcamıyorsanız veya cildinizi her zaman örtmeye dikkat ediyorsanız ( güneş kremi D vitamini üretimini engeller), özellikle D vitamini eksikliği için risk faktörleriniz varsa, D vitamini takviyesi almak hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

D vitamini eksikliği kimlerde görülür?

Bazı insanlar D vitamini eksikliği riski daha yüksektir:

  • Emzirilen bebekler, çünkü insan sütü zayıf bir D vitamini kaynağıdır. Emziriyorsanız, bebeğinize her gün 400 iu D vitamini takviyesi vermeniz gerekebilir.
  • Yaşlı yetişkinler, çünkü cildiniz güneş ışığına gençken olduğu kadar verimli bir şekilde maruz kaldığında D vitamini yapmaz ve böbrekleriniz D vitamini aktif formuna daha az dönüştürebilir.
  • Güneşten D vitamini üretme yeteneği daha az olan koyu tenli insanlar.
  • Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi düzensiz yağlarla uğraşmayan bozuklukları olan insanlar, çünkü D vitamini emilmesi gerekir.
  • Obezite olan insanlar , çünkü vücut yağları bir miktar D vitaminine bağlanır ve kan içine girmesini önler.
  • Gastrik bypass ameliyatı geçiren kişiler
  • Osteoporozlu insanlar
  • Kronik böbrek ya da karaciğer hastalığı olan kişiler 
  • Hiperparatiroidizm olan insanlar (vücudun kalsiyum seviyesini kontrol eden çok fazla hormon)
  • Sarkoidoz , tüberküloz , histoplasmosis , ya da diğer granülomatöz hastalık (granülom hastalığı, kronik enflamasyonun neden olduğu hücre koleksiyonu)
  • Bir tür kanser olan bazı lenfomaları olan insanlar ,
  • Kolestiramin (kolesterol ilacı), nöbet önleyici ilaçlar, glukokortikoidler , antifungal ilaçlar ve HIV / AIDS ilaçları gibi D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaçlar alan kişiler .
Fazla D vitamini zararlı olabilir mi?

Çok fazla D vitamini (D vitamini toksisitesi olarak bilinir) almak zararlı olabilir. Toksisite belirtileri mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, halsizlik ve kilo kaybını içerir. Fazla D vitamini böbreklere de zarar verebilir. Çok fazla D vitamini de kanınızdaki kalsiyum seviyesini yükseltir. Yüksek kan kalsiyum seviyeleri (hiperkalsemi) karışıklığa, yönelim bozukluğuna ve kalp ritmi sorunlarına neden olabilir.

Çoğu D vitamini toksisitesi vakası, biri D vitamini takviyelerini aşırı kullandığında meydana gelir. Aşırı güneşe maruz kalma D vitamini zehirlenmesine neden olmaz çünkü vücut ürettiği bu vitamin miktarını sınırlar.


kaynak

https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-d.html

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms#section1

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

2 thoughts on “D Vitaminin Önemi

  • 22 Aralık 2020 tarihinde, saat 09:26
    Permalink

    yazın d vitamini almak kolay ama kışın mecbur takviyeler ile alabiliyoruz

  • 6 Ocak 2021 tarihinde, saat 04:51
    Permalink

    En güzeli doğal yöntemle güneşten almak

Yorumlar kapatıldı.