Beslenme & diyet

Sağlığa Zararlı Tüketilmemesi Gereken Besinler

Sağlıklı yaşamak için uygulanması gereken en önemli şeylerden biri sağlıklı beslenmektir. Bazı gıdaların içerikleri yaşam kalitemizi düşürürken bazıları ise çok daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için neler tüketmemiz gerektiği kadar neleri tüketmememiz gerektiğini de bilmemiz gerekiyor. Asla tüketilmemesi gereken besinler nelerdir, sizin için bir liste hazırladık.

Asla Tüketilmemesi Gereken Besinler

Kızartma

Patates, biber, patlıcan gibi sebzelerin kızartılarak tüketilmesi vücudumuzun ekstra yağ almasına sebep olur. Fazla alınan bu yağ, zamanla damar tıkanıklığı ve yüksek kolestrol gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Hamur İşi

Hamur işlerinde kullanılan kabartma maddeleri ve hamurun kıvamı elde edilirken kullanılan yağ, yağlanma ve sağlıksız kilo alımı sorunlarına neden olmaktadır. Bu fazla kilolar ise birçok sağlık sorununa neden olmaktadır.

Unlu Mamüller

Börek, simit, açma gibi unlu mamüller işlendiği ve üzerine doymuş yağ içeren susam konulduğu için sağlıksız ve tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.

Dondurulmuş Gıdalar

Besinlerin vitamin, mineral ve değerinin olduğu, bize fayda sağladığı dönem, ait olduğu mevsimdir. Mevsiminde tüketilmeyen gıdalar tüm fayda ve değerini kaybeder. Mevsiminde toplanıp, ani soğutma yöntemiyle dondurulan gıdalar, tüm besin değerini kaybettiği için sağlıksız kilo aldıran besinlere dönüşür. Bu nedenle dondurulmuş gıdalar yerine, her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

Konserve Yiyecekler

Besinlerin ani ısı ve ardından soğutma işlemiyle konserveye dönüştürülmesi tüm fayda ve değerlerinin yok olmasına sebep olur. Sebzelerin doğal şartlarında pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.

Yüksek Karbonhidrat İçeren Besinler

Yüksek karbonhidrat içeren besinler deyince ilk sırada aklımıza gelenler makarna ve pilav çeşitleridir. Karbonhidratın emilimi kolay olmasına karşılık, yakılması oldukça güçtür. Sürekli olarak yüksek karbonhidrat içeren besinler tüketmek bir hayli zararlıdır.

Un

Tükettiğimiz bir çok gıdada un bulunmaktadır. Pasta, kek ve hazır gıdaların içinde bulunan un, işlenmiş diğer maddeler ve şeker ile birleştiğinde vücudumuza zararları artmaktadır.

Tuz

Tuz, toksin birikmesi ve ödem oluşmasına neden olur. Bu nedenle günlük olarak en fazla 10 gram tuz tüketilmelidir. Vücutta şişmeye ve gözeneklerin tıkanmasına neden olan tuzun tüketiminin fazla olması ve bununla birlikte günlük su tüketiminin az olması böbrek yetmezliği gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Fast Food Yiyecekler

Fast food yiyecekler kısa zamanda yüksek tokluk sağlarlar. Günümüzde sıklıkla tercih edilen fast food menüler doymuş yağ içermektedir. Hatta bazılarında trans yağ da bulunur. Kolay kilo aldıran bu gıdalar, kilo vermeyi ise bir hayli zorlaştırır.

Cipsler

Cipsler yüksek fırın sıcaklığında hazırlanır ve içeriğinde çok fazla karışım bulunur. Karbonhidrat ve enerjiden oluşan cipslerin hiçbir besleyici özelliği yoktur.

İşlenmiş Etler

Sosis, salam, jambon gibi işlenmiş etler, pratik ve lezzetli oluşları nedeniyle sıklıkla tercih edilen gıdalardandır. Ancak bu ürünlerin içeriğinde sağlıklı olmayan yağlar, ürünün rengi ve kıvamı için birçok kimyasal madde bulunmaktadır. Bazılarının içeriğinde ise kanserle ilişkilendirilen nitrat ve nitrit de vardır. Bunların dışında, işlenmiş et ürünlerinde, işlenmemiş etlere oranla çok daha fazla sodyum olduğu gibi koruyucu maddelerde eklenmektedir.

Margarin

Margarin, trans yağ oranı yüksek bir gıdadır. Trans yağlar, doymuş yağların tüketiminde görüldüğü gibi damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini arttırmaktadır. Margarin, uzak durulması gereken yiyecekler arasındadır.

Kola ve Gazlı İçecekler

Kolanın sağlımız için birçok zararı vardır. Kolanın içerdiği renk maddesi kanser riskini yükseltirken, yüksek şeker oranı ise diyabet hastalığı riskini arttırmaktadır.

Diyet Kola

Yapay tatlandırıcı içeren diyet kola, ağız tadını bozarak şekerli gıdaların tadını almamızı zorlaştırıyor. Bu da daha şekerli gıdalara yönelmemize neden oluyor. Ayrıca, yapay tatlandırıcılar  diş çürümesi, kalp krizi, depresyon, erken doğum ve pankreas kanseri gibi hastalıkların riskini arttırıyor.

Sağlığınızı korumak ve daha iyi beslenmek için asla tüketilmemesi gereken besinler listesini ciddiye alın ve bunları beslenme alışkanlıklarınızdan çıkarmaya özen gösterin.