Karaciğer Yağlanmasından Nasıl Korunulur?

Karaciğer yağlanması, insanları oldukça zor durumlara düşürebilen bir hastalıktır. Sağlıksız beslenmeden tutun da hareketsizliğe, çeşitli sağlıksız diyetlerden alkole dek günlük yaşamdaki çoğu yanlış alışkanlıklarımız karaciğerimizde yağlanmaya büyük bir zemin hazırlıyor. Prof. Dr. Nurdan Tözün, bu konu hakkında tam sekiz maddelik bir liste ile bu durumun önüne geçileceğini belirtti. Bu maddeler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Şekerli Besinlerden Kaçının

Günümüzde en büyük sorunların başında şeker gelse de buna rağmen bir çok kişi hâlâ bilinçsiz şeker tüketimine devam etmektedir. Bunun başında aşırı çikolata tüketimi gelmektedir.

Her Gün Minimum 45 Dakika Yürüyüş Yapın

Yürümek her şeyin çözümü değildir. Önemli olan tempolu bir şekilde yürümektir. Tempolu bir hâlde yüründüğü taktirde hem kalp rahatsızlıklarınızın hem de karaciğer sorunlarınızın büyük ölçüde önüne geçmiş olursunuz.

Diyabet ve Hipertansiyon Tedavilerinizi Aksatmayın

Günümüzün en önemli bir diğer sorunu ise Diyabet ve Hipertansiyondur. Bu hastalıklara dikkat edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle istisnasız herkesin bu iki hastalığa dikkat etmesi ve hiç bir zaman için kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.

Ani Diyetlerden Uzaklaşın

Ani kilo kaybı bir çok hastalığı tetiklese de bu hastalıkların başında karaciğer yağlanması gelmektedir. Bu nedenle insanların aniden kilo verme isteğini bir kenara bırakması ve bu isteklerinden vazgeçmeleridir.

Masadan Tam Olarak Doymadan Kalkın

Bilindiği üzere Türk milleti sporu fazla sevmeyen bir toplumdur. Bunun tam zıttı olarak da emeği bir hayli fazla tüketmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da yemeği fazla yemeden, tam olarak şişkinlik hissine kapılmadan masadan kalkılması gerektiğidir.

Mevsimine Uygun Meyve ve Sebze Tüketin

Her mevsime o mevsime uygun olan, hormonsuz meyve ve sebzelerin tüketilmesi karaciğer yağlanmasının önüne bir hayli geçmektedir.

Alkole Yaklaşmayın

Alkol, bu hastalığın en büyük tehtididir. Bu nedenle alkol tüketiminden kaçmak önemlidir.

Bir Fincan Şekersiz Kahve İçin

Kahve, karaciğer yağlanmasını bir hayli önlemektedir. Tam da bu nedenle günde abartıya kaçmayacak şekilde bir fincan şekersiz kahve içebilirsiniz.