Karbonhidrat Spordan Önce Mi, Sonra Mı?

Aktif olarak spor yapmaya karar verdiyseniz ve etkili sonuçlar elde etmeyi hedefliyorsanız, beslenmenin sonuçlar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu bilmelisiniz. Karın kasları, mutfakta inşa edilir ve ne yediğiniz, diğer her şeyi doğrudan etkilemektedir. Bunların hepsini daha önce duymuş olabilirsiniz. Yine de, yedikleriniz ile spor salonundayken çok fazla hasara yol açıyor olabilirsiniz.

Araştırmalar, spor öncesi ve sonrasında ne yediğinizin, hedeflerinize ulaşmanızı doğrudan etkileyeceğini göstermektedir. Sporcu beslenmesinde, akla en çok takılan konulardan biri de karbonhidratların spordan önce mi yoksa sonra mı tüketileceğidir. Gerçekten de, karbonhidratlar spordan önce mi sonra mı tüketilmelidir? Cevabı, yazımızın devamında…

Spor Öncesi Beslenme ve Karbonhidratlar

Fitness dünyasında, karbonhidratlar kadar tartışma yaratan çok az şey var. Size kilo aldırır mı? Onlara gerçekten ihtiyacınız var mı? Hangi karbonhidratlar tercih edilmeli? Hangi saatlerde alınmalı? Bu konuda sorular sonsuz görünüyor.

Karbonhidratlar ve sporcu beslenmesi ile ilgili farklı yaklaşımlar var. Ancak, yaptığınız egzersizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, spor öncesinde kaliteli yakıt almanız önemlidir. Karbonhidratlar, vücut için en iyi yakıt kaynağıdır.

Gün boyunca patates kızartması yemenizi ya da bisküvi paketini açmanızdan bahsetmiyoruz; ancak, vücudunuzun en iyi sonuca ulaşabilmesi için yakıtınızı kullanmanız gerekir. Burada hedefiniz, tükettiğiniz her bir gram karbonhidratın yakıt kaynağı olarak kullanılması ve yağ olarak depolanmamasını sağlamak olmalıdır. Bu nedenle, ihtiyacınız olandan daha fazla karbonhidrat almamalısınız.

Bu konuda pek çok uzman, antrenman öncesinde en az iki öğün yapmış olmanızı öneriyor. İlk iki öğününüz; yulaf ya da tatlı patates gibi kompleks karbonhidratları içermelidir. İlk öğünde alınan karbonhidrat, kan şekeri seviyelerinin yükselmesini ve antrenman öncesinde glikojen seviyelerinin dolu olmasını sağlayacaktır.

Spordan birkaç saat önce de ikinci öğününüzü yapabilirsiniz. Antrenman öncesi öğünde, 40 grama kadar karbonhidrat alabilirsiniz.

Karbonhidrattan Korkmayın!

Kaslarınız yakıt olarak karbonhidratı kullanır. Kilo vermek için spora başladığınızda, karbonhidratlardan uzak durmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak, özellikle uzun süreli egzersizler için, antrenmanın yoğunluğu ve türüne bağlı olarak karbonhidratları mutlaka yeterli ölçüde almalısınız.