Supplementler

Amino Asit Nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Amino asitlerin kas gelişimine faydaları hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda, aynı zamanda amino asit nedir? Amino asit nasıl kullanılır? Sorularının cevapları da yer almaktadır.

Amino Asit Nedir?

Amino asit mikro besinlerin optimize edilerek organların daha fonksiyonel bir şekilde çalışmasına, sağlıklı kalmasına ve büyümesine yardımcı olan proteinlerin en küçük yapı taşları olarak bilinmektedir.  Amino asitler yazımızın devamında bahsedeceğimiz gibi, vücut için birçok önemli faydası bulunan yapı taşlarıdır.

Temel amino asitler ve Amino asitin faydaları

Bu amino asitler  insan vücudunun kendi kendine üretemediği takviye yoluyla alınması gereken hayati amino asit formlarıdır.

Histidine, Vücuttaki her türlü dokunun tamiri ve gelişimini sağlar. (yumurta,beyaz et,kırmızı et)

isoleucine, Kan şekeri seviyesini düzenler (yumurta,balık,tavuk)

Leucine, BCA ların en kuvvetlisidir. Kan şekerinin düzenlenmesi, deri dokusunun iskelet çevresi kaslarının ve kemiklerin gelişimi ve onarımını sağlar. (kaşar peyniri,susam)

Lysine, Vücudun kalsiyumu emebilmesini sağlar. Ayrıca vücuttaki nitrojen dengesini sağlayarak bitkinlik olmasını engeller.(bezelye,ıspanak,soya)

Methionine, Yüksek testesteron seviyesi sağlar. yağların yakılmasını ve parçalanmasını destekler. (balık)

Phenylalanine, Sinir sistemine müdahale ederek motivasyon seviyesini arttırır. (badem)

Typrophan, Serotonin ve melatonin salgılanmasını sağlar. (çikolata,muz,süt)

Valine, kas dokusu onarımına ve gelişimine yardımcı olur. (tahıllar,mantar,et)

Temel olmayan amino asitler 

Bu amino asitler  insan vücudunun kendi kendine üretebildiği amino asit formlarıdır.

Alanine, Arginine, Aspartic acid, Cysteine, Glutamic acid, Glutamine, Glycine, Proline, Serine, Threonine, Tyrosine

BCAA , eşsiz yapılardan dolayı bu isimle adlandırılan amino asitlerdir. Bunlar Valine, isoleucine ve leucine’den oluşmaktadır. Dallı zincirli yapıları bulunduğundan dolayı bu amino asitlere bu isim verilmiştir. BCAA lar enerji seviyesinin artmasını, yağ yakımını, kas yapılandırmasını ve parçalanması sonucunda hızlı onarımı sağlamaktadır. BCAA lar eşsizdir. Çünkü diğer amino asitler gibi karaciğerde metobolize olmak yerine doğrudan kas dokusu tarafından emilerek kullanıma hazır çabuk enerji oluştururlar.

Daha detaylı bilgi istiyorsanız BCAA nedir ? bcaa faydaları nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Creatin, Yağsız kas kütlesi artışı, protein sentezi artışı, güçte dayanıklılık ve anareobik preformans artışını sağlamasında yardımcı olur. kreatin kas boyutunu ve gücünü arttırmakla kalmaz aynı zamanda vücut  ağırlığınıı arttırmakla beraber vücudumuzun yüksek tempolu ve uzun süreli çalışmalar yapabilmesini sağlar.

Glutamine, glutamine piyasada en iyi takviyelerden biri olarak bilinir. Vücut tarafından üretilen bir amino asittir. Vücut tarafından üretilmesi dışarıdan takviye olarak alınmayacağı anlamına gelmez. Bu amino asitin 2 azot zincirine sahip özel bir molekül yapısı vardır. bu sayede glutamin kas hücrelerinde azot taşıma görevini üstlenir. Glutamin, poretin sentezine, kas yıkımını engelleme ve büyüme hormonu üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir.  kas hücrelerini tamir ederek vücutta önemli bir rol oynar. Normal şartlar altında insan vücudu yeterince glutamin üretebilmektedir. Ancak bazı durumlarda insan vücudunda glutamin seviyesi düşmektedir. Seviyenin azalmasında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Gtulamine nedir ? glutamine nasıl kullanılır ?

Amino Asitlerin Kas Gelişimine Faydaları Nelerdir?

  • Kalp Gelişimi Destekler, Vücudun normal aktivite düzeyinin üzerine çıktığı durumlarda, kas gelişimini destekleyici etkisi bulunmaktadır. Yani egzersiz çalışmaları için kas gelişimini desteklemek amacıyla, amino asit kullanılabilmektedir.
  • Dayanıklılığı Artırır, Egzersizler esnasında alınacak amino asit takviyeleri, sporcunun dayanıklılığını artırmaktadır.
  • Yağ Yakımını Hızlandırır, Amino asitlerin kas gelişimine faydaları arasındaki en önemli özelliklerden birisi de, yağ yakımını hızlandırmasıdır.
  • Kas Ağrılarını Azaltır, Özellikle egzersiz yapıldığı dönemler amino asit kullanılması, egzersizlere bağlı olarak görülen kas ağrılarını azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Kas kaybını önler, Kas gelişimine faydalı olduğu gibi kas kaybınında önlenmesinde faydalı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, Bünyemizin güçlenmesine ve hastalıklara karşı daha dirençli olmamıza yardımcı olur.

Amino Asit Nasıl Kullanılır?

Vücut  için önemli olan bu besin öğesini amino asit kapsülleri sayesinde alabileceğimiz gibi, amino asit içeren besinler tüketerek de almamız mümkündür. Amino asitlerin kullanımı konusundaki en önemli husus, hangi amaçla kullanıldığıdır. Şayet düzenli beslenme için ya da egzersizlerden daha iyi verim almak için kullanılıyorsa, iki durumda da alınması gereken amino asit dozajı birbirinden farklıdır.

Doğal besinler tüketerek amino asit alımının sağlanmasının yanı sıra, amino asit sıvıları, tozları ve hapları gibi farklı ürünlerin kullanılması da mümkündür. Amino asit tozları içecek çeşitleri ile karıştırılarak tüketilebilmektedir. Sıvı haldeki amino asit kaynaklarını ise direkt olarak içebileceğiniz gibi, farklı sıvılarla karıştırarak tüketmekte mümkündür. Amino asit kapsülleri ise, normal hap kullanımı gibi yutularak tüketilebilir.

Amino asit ne zaman kullanılır ?

Antrenmandan Önce Amino asit kullanımı

Her ne kadar egzersiz programı öncesi karbonhidrat ağırlıklı beslenme önerileri verilse de, amino asit kullanımı da faydalıdır. Yapılan bir araştırma sonucunda, antrenman öncesi alınan amino asitlerin, antrenman sonrası oluşan kas ağrıları için faydalı olduğunu göstermektedir.  Ayrıca egzersiz öncesi alınan amino asitler enerji verip antrenman esnasında dayanıklılığı arttırmaktadır.

Antrenman Sırasında amino asit kullanımı

Egzersiz esnasında amino asit kullanımı, kas yıkımını engellemeye yardımcı olmaktadır. Kaslardaki amino asit kaybının telafisi anlık olarak yapılmalı ve kas yıkımına engel olunmalıdır.

Antrenman Sonrası amino asit kullanımı

Antrenmanlardan sonra amino asit desteği almak, yağ yakmaya ve kas kütlesini artırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. En iyi etkiyi almak için antrenman öncesi ve sonrasında kullanmak amino asitlerin yararları bakımından vücutta daha verimli etki sağlar.

Amino Asit İçeren Besinler

  • Kırmızı et
  • Balık çeşitleri
  • Kümes hayvanları
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Bitkisel kaynaklı proteinler
  • Ispanak
  • Barbunya
  • Susam
  • Buğday
  • Badem
  • Pirinç
  • Şeftali
  • Trabzon hurması
  • Soya
  • Yer fıstığı
  • Kayısı

Gibi besinler, amino asit bakımından zengin besinler olarak bilinmektedir. Amino asit ihtiyacı mümkün olduğu kadar doğal besinlerle karşılanmalı, yoğun antrenmanlarda gerek duyulması halindeyse takviye olarak alınmalıdır.