Bisikletler

Bisiklet Parçalarını Tanıyalım!

Bisiklet günümüzde lüks otomobillerin gölgesinde kalmayı reddetmiş, hala insanlar tarafından kullanılan bir ulaşım aracıdır. Eski adıyla Velespit olarak da biliyor. Çağımızın gerektirdikleriyle birlikte artık, elektrikli motorlu ya da motorsuz, iki veya üç tekerlekli, vitesli (yirmi bir vitese kadar çıkabiliyor), pedallı, otomatik vitesli, hafif ve çok yönlü kullanıma açık keyifle kullanılabilecek çeşitli bisikletler üretiliyor.

Ulaşımın yanında eğlence amacıyla da kullanılabilen bisikletler yol bisikleti, tur bisikleti, dağ bisikleti ve şehir bisikleti gibi çeşitlere ayrılabiliyor. Tarihsel sürecine baktığımızda da ilk mucidi Von Drais onu “koşu makinesi” olarak adlandırıyordu. Çünkü bisikleti sürecek olan kişi ancak ayakları ile yerden güç alarak ve denge tahtasıyla da kollarını destekleyerek hareket ettirebiliyordu. Bu yüzden de sadece yaptığı ilk bisiklet ile 14 km yol alabildi. Zaman içerisinde de başka kişiler tarafından geliştirildi ve patentleri alınarak bugünkü halini alana kadar çalışmalar yapıldı. Günümüzde gencinden yaşlısına çok sayıda insan tarafından kullanılıyor; özellikle de otomobillerin kirli egzoz gazlarının çevreye verdikleri zararı minimuma indirmek için spor, eğlence hem de ulaşım için etkili bir araç olarak görülüyor.

Bisiklet Parçalarını Tanıyalım

Kullanım Amaçları

Kullanım amaçlarına göre de sınıflandırılabilen bisikletler, çeşitli tiplerde üretilmeye devam ediliyor. Örneğin; daha düz yollarda ve ince olarak üretilen ve asfalt yollarda kullanılan bisikletler yol bisikleti olarak isimlendiriliyorlar. Daha kalın yapıda ve kalın tekerlekli olarak üretilenler dağ bisikleti; uzun yollar için ve eşya taşımak için kullanılanlar tur bisikleti; en çok kullanılan arka ve önlerinde sepeti bulunanlar ise şehir bisikleti olarak sınıflandırılıyorlar.

Bisikletin Parçaları

  1. Gövde: Bisikletin kalbini oluşturan ve sürüş esnasında kişiyi ve sürüş kalitesini en çok etkileyen bisiklet parçası bölümünü oluşturur. Aynı zamanda gövdeye kadro da deniliyor.
  2. Maşa: Özellikle engebeli arazilerde ve yollarda işe yarayan, yaylı ve havalı olarak ikiye ayrılan bir bisiklet parçası olarak isimlendiriliyor.
  3. Fren: Bir adet önde bir adet de arkada olmak üzere bisikletlerin iki adet freni bulunuyor. Frenler durulmak istendiğinde veya ani bir durumda kolayca durabilmeyi sağlamak amacıyla kullanılıyor.
  4. Vites: Günümüz koşulları düşünüldüğünde artık çok hızlı kullanılabilen bisikletler üretilmektedir. Bu hızın ayarlanması da büyük bir etkileye sahip olan bisiklet parçası vites sayesinde yapılabiliyor. Beş vitesten otuz üç vitese kadar çıkabilen seçenekler bulunuyor. Vitesler yokuşları daha rahat çıkabilmek, eğime göre en verimli hızda ilerleyebilmek için kullanılıyor. Kontrolünü sağlamak için ise gidon (ön tekerleğe yön vermeyi sağlayan iki ucunda da enlemesine tutacak yeri bulunan çubuk) çevresinde sağ tarafı ve sol tarafı kontrol etmek için vites kolları bulunur. Vites düşürme devirin artmasıyla vites yükseltme ise devirin düşmesiyle yapılıyor.
  5. Sele: Sürücünün oturduğu yere verilen isimdir.
  6. Lastikler ve zincirler: Bir bisiklette ortalama iki adet lastik ve bir zincir bulunuyor.