Egzersiz Yaparken Yorgun Hissetmenizin 10 Nedeni

Antrenman yapmak için spor salonuna hevesle gidiyorsunuz ancak birkaç dakika egzersiz yaptıktan sonra enerji seviyenizin düştüğüne tanık oluyorsunuz ve bir süre sonra tamamen tükeniyorsunuz ve sonunda pes ediyorsunuz. Herkesin izin günleri olsa da, egzersiz yaparken sürekli düşük enerji seviyeleri olağandışı veya daha ciddi bir şeyin belirtisi olabilir. Sık sık egzersiz yapmaktan yorulduysanız, yorgunluğunuzun temel nedenlerine gitmelisiniz. Bu makale, spor salonunda egzersiz yaparken kendinizi yorgun hissetmenizin 10 nedenini vurgulamaktadır. Aynı zamanda enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilecek adımlara da atıfta bulunur.

Sağlık sorunlarından, hormonal değişikliklerden vücuttaki bazı belirli besin maddelerinin eksikliğine kadar, egzersiz yaparken sürekli bitkin hissetmenize katkıda bulunan çeşitli nedenler olabilir. Bir çok insan gündüz yorgunluğunu normal kabul ederek görmezden gelse de, tıbbi sorunlar ve tedavi, alışkanlıklar ve duygular sizi yorgun hissettirebilir.

Ayrıca yorgunluk kronik bile olabilir ve bu durumda kendinizi bazı ciddi sağlık sorunlarından kurtarmak için bir sağlık doktoruna danışmanız gerekir. Bu yazı, yorgunluğunuzun arkasındaki kesin nedeni belirlemenize yardımcı olmak için antrenman yaparken yorgun hissetmenizin 10 nedenine değinmektedir.

Egzersiz Yaparken Yorgun Hissetmenizin 10 Nedeni

Yeterince Uyumamak

Egzersiz yapmak için sürekli enerji toplamakta zorlanıyorsanız, bakmanız gereken ilk şey uyku düzeniniz ve son birkaç haftadaki uyku sürenizdir. İyi uyuyamıyorsanız ve uygun dinlenme zamanı almıyorsanız, muhtemelen vücudunuzu strese sokma riskine atıyorsunuzdur. Egzersiz yapmanın aynı zamanda vücudunuzda strese neden olduğunu bilmek önemlidir . Ve işiniz, ilişkileriniz, çalışma programınız gibi günlük stres faktörleri nedeniyle iyi uyuyamıyorsanız, antrenmanınız daha da zorlayıcı ve yorucu olacaktır.

Bir araştırmaya göre yetersiz uyku, atletik performansınızı olumsuz etkiliyor ve uykusuzluktan sonra egzersiz yapmak daha zor geliyor. Öte yandan, başka bir araştırma çalışması, uygun bir uyku rutininin egzersiz performansınızı iyileştirdiğini öne sürüyor.

Stres ve yorgunluğun üstesinden gelmenin en iyi yolu, her gün bir antrenman sırasında ve günün diğer saatlerinde nasıl hissettiğinizi takip etmektir. Bir günlük tutun ve çalışma rutini, yeme alışkanlıkları gibi hayatınızın diğer yönlerini takip etmenin yanı sıra, çalışmadan önce bir gece ne kadar uyuduğunuzu not edin. Düzenli olarak gece uykunuzdan taviz veriyorsanız ve çok fazla iş stresi alıyorsanız, egzersiz yapmak muhtemelen vücudunuza faydadan çok zarar getirir.

Egzersiz Yaparken Yorgun Hissetmenizin 10 Nedeni

Beslenme Sorunları

Egzersiz yapmak için yeterli enerjiniz yoksa ve egzersiz yaptıktan sonra normalde yorgunsanız, kaslarınızın ihtiyaç duydukları besinleri alamama olasılığı yüksektir. Kaslarınız, hızlı enerji patlamaları kazanmanıza yardımcı olan tahıllar, ekmek, meyveler ve sebzeler gibi karbonhidratlara büyük ölçüde güvenir. Kas geliştirmek ve enerjiyi sürdürmek için egzersiz yapmadan önce protein ve karbonhidratları bir arada yemeniz şiddetle tavsiye edilir.

Bir araştırma çalışmasına göre, karbonhidrat ve protein kombinasyonu, anaerobik egzersiz sırasında kan şekerinin düşmesini önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, çalışma, protein ve az miktarda antioksidan vitamin ile birleştirilmiş bir karbonhidrat bileşiğinin oksidatif stresin restorasyonunu hızlandırmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Egzersiz Yaparken Yorgun Hissetmenizin 10 Nedeni

Hormonal Değişiklikler

Vücudunuzdaki hormonal değişiklikler de yorgunluğun birincil kaynaklarından biri olabilir. Vücudunuzun stres hormonu olarak da bilinen kortizol üretimi, hormonal değişikliğe neden olabilir. Egzersizin ilk aşamalarında kortizol konsantrasyonu azalır; ancak bir saatten fazla egzersiz yaparsanız yükselmeye başlar. Vücudunuzdaki aşırı kortizol üretimi, vücudunuzdaki hormon üretimi değiştikçe egzersiz sonrası yorgunluğun ana nedenlerinden biri olabilir.

Tiroid Sorunları

Düşük tiroid fonksiyonu, egzersiz sırasında daha düşük enerji seviyelerinin nedenlerinden biri olabilir. Boynunuzdaki bezin yeterli tiroid hormonu üretmediği hipotiroidizm, kilo alımı, depresyon ve kas ağrısı ile birlikte aşırı derecede düşük enerji seviyelerine neden olabilir . Sonuç olarak, egzersizler daha da yorucu ve zor gelebilir. Ancak Amerikan Tiroid Derneği’ne göre, sekiz kadından biri hayatında tiroid sorunlarıyla uğraşıyor. Bununla birlikte, kadınların yüzde 60’ı, yaşadıkları sağlık sorunlarının arkasındaki ana suçlunun tiroid olabileceğinin farkında bile değil. Bu nedenle, yorgunluğunuzun başka bir sebebini bulamıyorsanız, doktorunuzla konuşmalı ve tiroid seviyenizi muayene ettirmelisiniz.

Demir Eksikliği

Son zamanlarda et ve hayvansal ürünleri diyetinizden çıkardınız mı? Cevabınız evet ise, yorgunluğunuz vücudunuzun mücadele ettiği bir demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Demir eksikliği çekiyorsanız, kanınızda daha az oksijen taşıyan kırmızı kan hücresi bulunur; bu nedenle vücudunuzun aldığı oksijen miktarı sınırlıdır. Vücudunuz yeterince oksijen alamadığında, düzgün çalışamaz. Sonuç olarak, sürekli olarak daha düşük enerji seviyeleri yaşarsınız. Demir eksikliği veya aneminin diğer bazı semptomları arasında soluk cilt, kolay morarma, uykusuzluk ve baş dönmesi bulunur.

Dehidrasyon

Antrenman sırasında kaslarımın neden zayıf olduğunu sorguluyorsanız, günlük su alımınızı kontrol etmeniz gerekir. Antrenmandan önce ve antrenman sırasında yeterince sıvı almazsanız, antrenman sırasında bitkinlik ve tükenmişlik yaşamanız olasıdır. Sıvı seviyelerinizdeki en ufak bir düşüş bile kanınızı kalınlaştırabilir, bu nedenle kalbinizin pompalaması zorlaşır. Vücudunuz aşırı terleyerek, antrenmanlarınız boyunca güç sağlamanız için gerekli olan elektrolitleri kaybedebilir.

Karbonhidrat Tüketimi

Kilo vermek için çalışıyorsanız, egzersiz yapmak için ihtiyacınız olan enerjiye sahip olmanızı sağlamak için gerekli olan yeterli kaloriyi (özellikle karbonhidratları) almıyor olma ihtimaliniz vardır. Egzersiz sırasında birincil enerji kaynağı, karbonhidratlardan elde edilen şeker olan glikozdur. Örneğin ketojenik diyet gibi genellikle düşük karbonhidratlı veya karbonhidrat kısıtlı bir diyet uyguluyorsanız, özellikle yoğun bir egzersiz seansı sırasında enerji seviyenizi düşürebilir ve egzersiz sonrasında aşırı yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu yüzden egzersiz yaptıktan sonra yorulmamak için karbonhidrat alımınızı artırın!

Dinlenme Günleri

Dinlenme günlerinizi atlıyor ve aşırı antrenman yapıyorsanız, kendinizi zihinsel ve fiziksel efor ve yorgunluk yoluna koymanız muhtemeldir. Sürekli bir kas yorgunluğu hissi, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu moladan mahrum bıraktığınız için tamamen stresli olduğunu gösteren endişe verici bir işarettir.

Egzersiz oksidatif stres oluşturduğundan, kendinizi daha fazla zorlamaya devam ederseniz, kendinizi yaralama olasılığınız daha yüksektir. Mart 2012’de Sports Health’de yayınlanan bir incelemeye göre, aşırı antrenman depresyona yol açıyor. Egzersiz yapacak enerjiniz olmadığını düşünüyorsanız, muhtemelen vücudunuza iyileşmek ve onarmak için yeterli zamanı vermemişsinizdir. Haftada en az iki gün ara vermek vücudunuzun yeniden şarj olmasına ve egzersiz performansınızı artırmasına yardımcı olabilir.

İlaç Kullanımı

Bazı ilaçlar sizi bitkin hissettirebilir. Kan basıncınızı düşürebilir ve beyne ve kaslara giden kan akışını azaltabilirler. Sonuç olarak, egzersiz sırasında yorgunluk yaşayabilirsiniz. Örneğin, antibiyotikler ve antidepresan gibi ilaçlar semptom yorgunluğuna neden olabilir. Egzersiz sırasında halsizliğe neden olabilecek yorgunluktan kaçınmak için ilaç almadan önce etiketleri dikkatlice okumak daha iyidir.

Kaygı

Sürekli panik, endişe ve gerginlik duyguları, anksiyete bozukluklarını gösteren belirtilerden bazılarıdır. Kaygı içindeyken ve birden fazla yaşam stresi hakkında endişelenirken egzersiz yapmaya çalışırken, ters etki yapma olasılığınız daha yüksektir.  Vücudunuzun egzersiz ve egzersizlere nasıl tepki verdiğini anlamak için zihinsel ve fiziksel sağlığınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Artık bir antrenmandan sonra aşırı yorgunluğa neden olabilecek çeşitli nedenlerin farkında olduğunuza ve antrenman sırasında kendinizi zayıf hissetmenizin nedenini belirlediğinize göre, kayıp enerji seviyenizi geri kazanmanıza neyin yardımcı olabileceğini bilmelisiniz. 

Antrenman sırasında ve sonrasında normal düzeyde yorgunluk yaşamak normal olsa da, sürekli bir yorgunluk ve halsizlik hissi vücudunuzda bir sorun olduğunu gösterir. Uygun beslenme, uyku, hormonal değişikliklerden ilaca kadar çeşitli faktörler sizi halsiz hissettirebilir.

Antrenman performansınızı iyileştirmek için diyetinize odaklanmalı, düzgün bir uyku çekmeli ve vücudunuzun düzenli bir egzersiz rutininden kurtulmak için gereken tüm besinleri aldığından emin olmalısınız. Antrenman içi takviyeler ayrıca vücudunuza gerekli tüm besinleri sağlamada ve antrenman performansınızı ve dayanıklılık seviyenizi arttırmada çok önemli bir rol oynayabilir.