İnsülin direnci – Kan şekeri neden düşer? neden yükselir?
Ülkemizde ve tüm dünyada günden güne çığ gibi büyüyen diyabet ve obezite, beraberinde insülin direnci denilen rahatsızlığı da getiriyor. Öncelikle insülin nedir bunu açıklamakla başlayalım.
İnsülin şeker metabolizmasını düzenleyen ve pankreastan salgılanan bir tür hormondur. Bu hormonun vücutta bulunan şekeri kontrol etmek amacıyla salgılanması esnasında vücudun direnç göstererek zorluk yaratmasıyla oluşan durum “insülin direnci” olarak biliniyor. Yani vücut kontrol etmek amacıyla bir insülin salgılıyorsa direnç göstermesi durumunda 2 hatta 3 insülin salgılayarak insülinin fazla salgılanmasına sebep oluyor. Bu da kendisiyle birlikte yağ oranının da artmasına ve obezite sebep oluyor. Devamında da otomatik olarak karaciğer, kalp ve damar hastalıkları baş göstermeye başlayarak, pankreas yetmezliğine hatta diyabet hastalığına kadar gidebiliyor. Yazımızda daha derinlere inerek sizler için konuyu derinlemesine inceledik. İşte detaylar…
Kan Şekerinin Düşmesi Ve Yükselmesinin İnsülin Direnci İle Bağlantısı
Şeker hastalığı gün geçtikçe ülkemizde görülme sıklığı artan, ciddi organ kayıplarına sebep olan ve kişinin hayatını çok olumsuz etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı ise doğrudan insülin ile ilişkilidir diyebiliriz. Çünkü şeker hastalığı, insülin yetersizliği hatta olmaması ya da doku ve hücrelerde etkisinin azalması sonucunda ortaya çıkıyor.
Ömür boyu, hastayı etkisi altına alan bu hastalık yaşam kalitesini düşürerek kişilerin organ kaybetmesine kadar ilerleyebiliyor. Şeker hastalığı, insülin ve kandaki şekerin yükselmesi bağlantılarına bakacak olursak, sağlıklı bireylerde besinler aracılığıyla vücuda alınan şeker insülin hormonu sayesinde hücrelere aktarılıyor ve böylece kandaki şeker miktarı normal seviyede kalıyor. Fakat şeker hastalarında besinlerle alınan şeker, insülin direnci bulunmasından dolayı insülin hormonunun yetersiz ve eksik kalması durumunda hücrelere aktarımı yapılamıyor ve kandaki şeker miktarı yükseliyor. Elbette herkesin sıkça duyduğu ve dile getirdiği stres, yeme alışkanlığı bozukluğu, kalıtım gibi etkenler de hastalık için etkili olabiliyor. Kan şekerinin yükselmesi için düzensiz beslenme, öğün atlama, aktivite yetersizliği, stres, enfeksiyon ve ameliyat, insülin ilacının yanlış kullanılması veya kullanılmaması ve önerilmeyen bir yiyeceğin tüketilmesi gibi nedenleri görebiliyoruz.
Yüksek Kan Şekerine Bağlı Olarak Oluşan Bazı Durumlar
- Damarlarda daralma ve tıkanıklık görülebilir.
- Göz retinasına zarar vererek ve damarların yapısında bozulmalara sebep olarak körlüğe kadar giden hasarlar bırakabilir.
- Böbrek hasarına, böbrek yetmezliğine sebep olabilir.
- Ellerde karıncalanma, uyuşma, ağrı, üşüme, sızı veya iğne batması hissi gibi belirtilerle nöropati gelişebilir.
- Ayaklarda, iyileşmesi zaman alan yaralar oluşabilir.
Kan Şekeri Düşüklüğüne Çözüm
Kişi üzerinde kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü de sıkıntı oluşturabiliyor. Ani açlık, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, baş dönmesi gibi etkiler gösteren kan şekerinin düşmesi; kusma, öğün atlama, ishal, uzun süreli aç kalmak gibi sebepler yüzünden ortaya çıkabiliyor. Bunun önüne geçebilmek adına ana öğünün yanı sıra ara öğünler de yapılmalı, şeker veya şekerli gıdalar bulundurulmalıdır.