Metabolizmanın Sağlık Açısından Önemi
Metabolizma; vücudumuza giren besinlerin, hücreler tarafından yakılması anlamına gelir. Sağlıklı ve hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olan bireyin, yediği besinler kolayca yakılarak enerjiye dönüşmekte ve kilo vermeyi kolaylaştırmakta iken yavaş çalışan bir metabolizmada ise durum tam tersidir. Alınan besinler yakılamaz ve bunlar vücutta kiloya dönüşür.
Metabolizma Neden Yavaşlar?
Genellikle yanlış diyet uygulamalarından kaynaklanır. Protein tüketimi azsa, az kalorili besinler tüketiliyorsa, gün içerisinde sıkça hareketsiz kalınıyorsa, düzensiz bir uyku tarzı varsa, az su tüketimi yapılıyorsa, yüksek miktarda asitli ve şekerli içecekler tüketiliyorsa ve zayıflama ilaçları kullanıyorsa metabolizma hızı düşecektir. Tek neden tabi ki sadece yanlış diyet uygulamaları değildir. Yaş, cinsiyet hormon seviyeleri, menopoz, kişinin egzersiz seviyesi ve kalıtımsal özelliklerdir. Bunların dışında metabolik hastalıklar genetik etkiler, ateşli hastalıklar ve hamilelik gibi faktörler bazal metabolizma hızını etkilemektedir.
Metabolizmanın Yavaşlaması Nelere Yol Açar?
Metabolizmanın yavaşlaması vücuttaki yağ oranını arttıracak ve kan akışını sağlayan damarlardaki çeperlerde yağ hücreleri sıkışacaktır. Bu da beraberinde kalp krizi riskini ortaya çıkaracaktır. Aynı zamanda diyabet hastalıklarını da tetikleyecektir. Genellikle metabolik sendrom, beraberinde kolesterol, şeker, tansiyon sorunlarını getirir. Daha çok masa başına oturup hareket alanı kısıtlı olan, stresli bir işe sahip olan, düzensiz beslenen insanlarda metabolik sendrom oldukça sık görülmektedir. Metabolik sendrom belirtileri ise genellikle bel çevresinde yağlanma, tansiyon, kan ve kolesterol seviyelerinde artışla gözlemlenir. Bu belirtiler fark edildiğinde göz ardı edilmeden gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde şeker hastalığı, kalp krizi, hipertansiyon, kanser riski, kan yağlarında birikme, obezite, damar hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa yol açacaktır.
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler
Metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalıyım ? Güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Bol sıvı, sarımsak ve soğan tüketimi yapılmalıdır. Akşam yemeği uyumadan 4 saat önce yenilmelidir. Mutlaka düzenli egzersizler yapılmalıdır. Düşük kalorili diyetlerden uzak durulmalı, özellikle sabahları aç karnına metabolizmayı hızlandırmak için yeşil çay gibi ödem söktürücü içecekler içilmelidir. Yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandırmanız için oldukça faydalı olucaktır.
Metabolizmayı Hızlandıran Besinler
Keten tohumu, tarçın ve ananasa mutlaka beslenme programınızda yer vermeniz gerekmektedir. Tarçın; kan şekerini düzenlerken, keten tohumu; bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır. Ananas ise içerisinde bulunan bromelain sayesinde protein sindirimini hızlandırmaktadır. Ayrıca metabolizmanın hızlanması ve yağ yakımı için yoğurt yiyebilirsiniz. Diyetisyenlerin çoğunun önermiş olduğu yeşil elma metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkilidir. Metabolizmayı hızlandıran baharatlar olarak pul biber ve zencefili de ekleyebiliriz.
Metabolizmayı Hızlandıran Kür
- 1 Lt suyun içine
- 1 adet limon
- 1 çubuk tarçın
- 3-5 adet karanfil
- bir kaç demet maydanoz
- 5-6 yaprak yeşil nane
Karışımı akşamdan yapıp, sabaha kadar bekletildiği taktirde etkisi oldukça faydalı olacaktır.