Bisiklet sürerken diz ağrısı neden olur?

Bisiklet sürerken dizlerim ağrıyor.. Bisiklet sporcularının en sık karşılaştığı problemlerden biri yaşanan diz ağrılarıdır. Diz ağrılarım yüzünden bisiklet süremiyorum diyipte bisikletinizi bir kenara bırakmayın! Öncelikle problemin kaynağını genel olarak bulmamız gerekmekte. Bisiklet sporu performans isteyen eğlenceli bir aktivitedir. Bilinçli şekilde yapıldığında kas ve iskelet sisteminizi kuvvetlendirir daha sağlam bir bağışıklık sistemine ulaşırsınız. Bilinçsiz bir şekilde bisiklet sporunu yaptığınızda ise kas ve iskelet sistemine zarar verebilirsiniz

Bisiklet sürdükten sonra diz ağrısı neden olur ?

Yeterince Isınmamak

Bisiklet sürmeden önce iyice ısınmak gerekir. Isınmadan yapılan her spor aktivitesi bisiklette de olduğunu gibi en sık rastlanan sakatlık sebebidir. Vücudu ısındırmak basit bir aktivitedir ama en fazla görmezden geldiğimiz ısınma hareketleri, yapmış olduğumuz hataların en başında gelir. Bu yüzden bacak kaslarımızı iyice ısındırıp pedala basmamız gerekir.

Koruyucu ekipman

Soğuk havalarda koruyucu dizlik ve ekipman giymediğimiz zaman kas ve iskelet sistemimiz soğuk havaya maruz kalır. Bu durum zamanla eklem ağrılarının oluşmasına sebep olur. Ayrıca koruyucu ekipmanlar sayesinde kaza durumlarında yaralanma ve zedelenmelerden korunmuş oluruz. Bisiklet sürerken kask ve koruyucu ekipmanlarımızı mutlaka kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Özellikle soğuk havalarda yapılan sürüşlerde grip ve solunum enfeksiyonlarına yakalanmamak için gerekli önlemlerin alınması sağlıklı bisiklet sürüşleri için en önemli tedbirlerin başında gelir.

Beslenme eksikliği

Bisiklet sporunda beslenme oldukça önemlidir. Eğer iyi beslenmezseniz vücudunuz ve bağışıklık sisteminiz zayıf düşebilir bu durum hastalıların habercisidir. Yüksek performans harcadığınız ve beslenmeyi ihmal ettiğiniz zaman Kaslarınız gelişeceği yerde zayıflıktan kıkırdak dokularına yüklenecektir. Bu durum aşınmaya neden olup yaptığınız sporu bıraktırmaya gidecek kadar ciddi boyutları vardır. Yoğun aktivitelerde yeterli seviyede karbonhidrat, protein ve omega tüketmeyi ihmal etmeyin.

Yanlış Sele ve Gidon ayarı

Bisiklet sürerken diz ağrısı yaşıyorsanız bunun bir sebebide sele ve gidon ayarı olabilir. Boyunuza uygun şekilde ayarlama yapmadıysanız bunu biran önce düzeltmeniz gerekmekte aksi taktirde ufak bir pozisyon bozukluğu bile eklemlerinize zarar verip ağrılara sebep olabilir.

Bisiklet Sele yüksekliği nasıl ayarlanır

Seleye oturun ve ayak topuğunuzu pedala koyun ve pedalın yere en yakın olduğu yerde ayağınızın düz olmasını sağlayın sele ayarı yaparken topuğumuzu kullanırız ama pedal çevirirken ayak tabanımızın ön ortasını kullanırız. Bisiklet sele ayarı sürücü için en önemli unsurdur

Yanlış Vites Seçimi

Yanlış yapılan vites seçimleri kas ve iskelet sistemine aşırı yük bindirmeye sebep olur. Bu yüzden aşırı zorlanmaya maruz kalan kas ve iskelet sisteminde aşınmalar ve zedelenmeler meydana gelir. Vites geçişlerinde üşenmeyin! Doğru vites ve yumuşak pedal kullanımını dikkate alın. Alacağınız her önlem sağlıklı bir sürüşün keyfini çıkartmanıza fayda sağlıyacaktır.

Bisiklet sporu diğer spor dallarında olduğu gibi bazı kurallara dayanmaktadır. Bu evrensel kurallar sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez unsurdur. Bazı ufak önlemleri alarak sağlıklı bir yaşam elde edebiliriz bu yüzden daha dikkatli olmamız gerekir.

Kas yapıcam derken bilek çıkartmayın !

Yanlış yapılan egzersizler sakatlıklara yol açmaktadır. Bisiklet sürerken diz ağrılarınız varsa ortapedi doktoruna mutlaka gözükmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde ağrıların üzerine giderseniz spor hayatınızında sonuna gitmiş olursunuz.!

2 thoughts on “Bisiklet sürerken diz ağrısı neden olur?

  • 16 Ağustos 2019 tarihinde, saat 19:52
    Permalink

    amma yanlış yapıyomuşum bende diyorum neden dizim ağrıyo biraz ara verip ağrılarım geçince tekrar başlıyacam inş

  • 16 Ağustos 2019 tarihinde, saat 19:54
    Permalink

    gayet açıklayıcı bir yazı olmuş. bilinçsizce spor yaparak kendimizi sakatlıyoruz

Yorumlar kapatıldı.