Antrenman Öncesi Performans Arttıran Besinler

Spor yaparken, antrenman sırasında performansınızı en üst düzeye çıkarmaya çalışıyorsanız, egzersiz programınız tek başına yeterli olmayabilir. Beslenme, herhangi bir antrenman programının kilit noktasıdır ve herhangi bir yan etkisi olmadan, performansı arttırmanın sağlıklı bir yoludur. İyi dengelenmiş bir diyet listesinden faydalanan biri, antrenman sırasında performansını en üst seviyeye çıkarabilir. Aşağıda vereceğimiz besinler, hangi fitness seviyesini hedeflediğinize bakılmaksızın gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırabilir.

Kahve

Kahve içmek, spor yapan biri için neredeyse bir zorunluluktur. Kahve, zengin bir antioksidan kaynağı olmasının yanında, aynı zamanda içerdiği kafein ile antrenman sırasında performansın artmasına da yardımcı olabilir.

Pancar

Yapılan bazı araştırmalar, pancarın egzersiz verimliliğini arttırarak dayanıklılığı ve performansı arttırdığını göstermektedir. Pancarın içerdiği nitrat, ayrıca sağlık için olası riskleri de en aza indirmektedir.

Zerdeçal

Zerdeçal, baharatlar dünyasının en sağlıklı alternatiflerinden biridir. İltihaplanma karşıtı etkilerinin dışında, egzersiz sırasında ortaya çıkabilecek ağrılar, kas ağrıları ve genel iltihabı hafifletmek için, sporcular için iyi bir besin takviyesidir.

Nar

Çok lezzetli ve renkli bir meyve olmasının yanında, nar içerdiği bileşikler ile egzersiz sırasında performansı arttırıcı etkileri ile de dikkat çekmektedir. Nar, ayrıca kas hasarı ve güç performansını geri kazanımı da olumlu etkilemektedir. Yapılan bir çalışma, düzenli nar tüketen kişilerin ağırlık antrenmanlarından sonraki 48-72 saat içinde daha fazla kas gücüne sahip olduğunu göstermiştir.

Antrenman Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Antrenman öncesi beslenme, bir sporcunun egzersiz öncesi hazırlığının önemli bir parçasıdır. Egzersizden 3-4 saat önce yapılan yüksek karbonhidratlı bir öğünün, antrenman sırasında performansa önemli bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, egzersizden 1-2 saat önce yapılan küçük bir atıştırmalık da antrenman sırasında performansın artması için faydalı olabilir.

Egzersiz öncesinde uygun bir öğün ya da atıştırmalık seçeneği olarak; az yağlı süt ve mısır gevreği, kepekli tost, meyve salatası, domates soslu kepekli makarna, az yağlı bir omlet ya da müsli bar gibi seçenekler tercih edilebilir.