Enerji Veren Güç Arttıran Supplementler

Genellikle yorgun hissediyor ya da daha yüksek zihinsel ve fiziksel performansa sahip olmak istiyorsanız, enerji veren güç arttıran bir takviye kullanmayı düşünebilirsiniz.

Enerji takviyeleri genel olarak iki kategoriye ayrılabilir;

  1. Genel besin eksikliklerini gideren vitamin ve mineral takviyeleri,
  2. Enerjiyi arttırmak ve zihinsel performansı arttırmak için özel olarak tasarlanmış takviyeler

Vitamin ve mineral eksiklikleri, kişilerde kronik yorgunluğuna ve enerji düşüklüğüne neden olabilir. Bu gibi durumlarda;

  • B12 vitamini
  • D vitamini
  • Magnezyum
  • Sodyum
  • Koenzim Q10
  • Melatonin takviyeleri kullanılabilir.

Enerji seviyenizi doğrudan etkileyebilecek takviyeler ise şunlardır;

  • Çam poleni
  • Rhodiola Rosea
  • Ginseng
  • Guarana
  • Arginin

Ginseng, ruh halini ve enerjiyi arttırabilir. Göreceli olarak pahalı bir bitki olduğundan, satın alacağınız takviyenin içerisinde yeterli miktarda olup olmadığından da emin olmalısınız.

Koenzim Q10 Takviyesi

Koenzim Q10 adını son yıllarda giderek daha fazla duymaya başladık. Hücrelerin enerji elde etmek için ihtiyaç duyduğu antioksidan olan koenzim Q10, zararsızdır ancak yorgunluk üzerinde güçlü bir etki yarattığına dair bir kanıt bulunmamıştır.

B12 Takviyesi

Zaten bir multivitamin takviyesi alıyorsanız, muhtemelen önerilen günlük B12 dozunu da alıyorsunuz demektir. Bu nedenle, ekstra B12 takviyesi almanıza gerek yoktur. Hayvansal kaynaklı besinleri tüketmeyi tercih etmeyen bir vejetaryen ya da vegansanız, B12 takviyesi almayı düşünebilirsiniz.

Guarana Takviyesi

Bu bitki, kafein içermektedir. Yapılan bazı araştırmalar, genç yetişkinlerde zihinsel yorgunluğa iyi gelebileceğini göstermiştir. Ancak, kahve gibi diğer kaynaklardan zaten kafein alıyorsanız, uyku problemleri yaşamanıza neden olabileceğinden mutlaka kontrollü kullanılması gerekir.

Ginseng

Ginseng; vücutta stres ve kaygıyı engelleyen, enerji arttırıcı özellikle sahip bir takviyedir. Kronik yorgunluk hissinden muzdarip olan kişilerde, bilişsel işlevi arttırdığını gösteren çalışmalar mevcuttur.

Rhodiola Rosea

Adaptojenik etkili bir bitki olan rhodiola’nın, zihinsel performansı arttırdığını ve fiziksel performansı da olumlu etkilediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Çam Poleni

Enerji takviyeleri arasında en az bilinen ama en etkili olanlarından biri. Güçlü bir adaptojen olan çam poleni; 200’ün üzerinde doğal besin, vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve hormonal destek de sağlamaktadır. Çin’de, binlerce yıldır yorgunluğu azaltmak ve enerjiyi arttırmak için kullanılmaktadır. Ayrıca, testosteronu arttırdığını gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Arginin

Arginin Nitrik oksitin salınımını arttırdığı için antrenmanda enerji verir. kas hücrelerinin dayanıklık seviyesini yükseltir. Sporcular için oldukça önemli bir takviyedir. Daha detaylı bilgi için bu yazıyı tıklayabilirsiniz Arginin nedir faydaları nelerdir?