Trekking Nedir ? Trekking nasıl yapılır ?

Trekking Nedir?

Trekking kavramı, ülkemizde son yıllarda büyük önem taşımaktadır. En özet haliyle Trekking, bir nevi doğa yürüyüşü sporudur. Yani doğanın dağlık bölgelerinde, ormanlarda ya da bu tarz bölgelerde yapılan yürüyüşler, trekking adını almaktadır. Ekip çalışması olarak gerçekleştirilen bu spor, ekiple birlikte çok daha önemli ve faydalıdır. Doğa yürüyüşü her türlü macera ve aksiyonu beraberinde getirdiği için, tehlikelere karşı sizi uyaran ve alanında başarılı ve deneyimli bir ekip başı ile yapılması önerilir. Çünkü bu spor, doğası itibariyle belirli tehlikelere sahiptir. Arazinin yapısına göre doğada yaşayan hayvanlar, çukurlu bölgeler ve kayalıklı alanlar gibi pek çok farklı detay, burada karşımıza çıkmaktadır.

Temel Trekking Kuralları Nedir?

Trekking sporunda dikkat edilecek noktaların başında, ekip uyumunun en iyi şekilde olmasıdır. Bunu da ekip başı kendi çalışma deneyimine dayanarak hazırlamak zorundadır. Doğa yürüyüşlerinde genellikle tek kişilik bir sıra düzeni hazırlanır. Ekipteki antrenör hoca, en ön sırada bulunur ve yürüyüş rotasını da bölgeye göre organize eder. Tempo seçimi, ritim ayarlaması, zaman ve rota ayarlaması gibi pek çok işlemi hazırlayan ekip başı, yürüyüş sırasındaki önlemleri almalı ve uyarıları yapmalıdır. Ekip başının hemen arkasında, artçı ismi verilen bir kişi yer alır. Bu kişi de oldukça önemlidir. Çünkü ekip başının yardımcısı gibidir ve tecrübe konusunda iyidir. Yürüyüş sırasındaki kopmalardan tutun da ekip arası uyumsuzluklara varıncaya kadar pek çok konuda yol gösteren artçı kişisi, insanlar için de keyifli zamanlar sağlar çoğu zaman. Tek sıra olmak çok önemlidir. Bu yüzden doğa yürüyüşü yaparken ekipler her zaman buna dikkat etmelidir.

Trekking Esnasında Haberleşmenin Önemi Nedir?

Doğa yürüyüşü yapmak, aynı zamanda önemli bir iletişim gerektirmektedir. Bu yüzden haberleşmek adına da belirli kurallar belirlenmiştir. Ekip içinde haberleşmek için bağırmak ya da seslenmek yerine, kişi söyleyeceklerini ön ya da arka tarafa söyleyerek çözmektedir. Dal çarpma tehlikesinden tutun da, yolların kayması, taş düşmesi tehlikesine varıncaya kadar pek çok seçenek bu durumları oluşturabilir. Hepsinde dikkatli olmak gereklidir.

Trekking için kullanılan temel teknikler ve koyulan kurallar bunlardır. Bunlarla birlikte sırt çantası ve güzergah planlaması da ayrı stratejik işlemlerdir. Bunlar için hazırladığımız diğer makalelerimize göz atabilirsiniz. Keyifli sporlar dileriz.