Meditasyon nedir? Meditasyon ne işe yarar?

Meditasyon nedir ?

Batı bakış açısı ile meditasyon zihinsel refahı destekleyen zihinsel eğitimi gerektiren bir uygulamadır. Uzak doğu bilgelerinin gözüyle baktığımızda ise ruhsal gelişimin meydana gelmesini sağlayan yegane felsefedir. İki görüş arasında çok fark vardır. Batının meditasyonu tam olarak algıladığını düşünmek yanlış olur. Çünkü onlar gözle görülür yanlışlanabilir ve denenebilir verilere daha çok önem verirler. Bu yüzden ruhsal dinginlik yerine zihin eğitimi zihin refahı gibi terimler kullanıyorlar. Meditasyon ve yoga hakkında gerçek bilgi almak için Uzakdoğu bilgelerinin bu konudaki fikirlerine bakmak gerekiyor. Yoga ve meditasyon tekniklerini Uzak Doğudan yarım yamalak öğrenerek batıda yoga uzmanı ya da meditasyon uzmanı olarak kendini pazarlayan yüzbinlerce batılı ne olduğu belirsiz insan var. Çoğu da son zamanlarda video platformlarında kendilerini bilge-ermiş kişi- kutsal kişi olarak tanıtıp binlerce insana vaaz vermeye çalışıyorlar. Oluşturdukları bu topluluklara kitaplar yazıp satıyorlar ve satsang adı verilen oturumlarla katılımcılardan oldukça yağlı kazançlar elde ediyorlar.

Değerli okurlar Siz bu makaleyi okuyan şanslı okurlar olarak meditasyonun gerçekten ne olduğu hakkında uzakdoğuluların gerçek bilgelerinin söylemlerine kulak vererek bilgi sahibi olabileceksiniz. Biz size bu farkındalığı vermek istiyoruz. Her cübbe giyen  şeyh olmadığı gibi, her başını tıraş eden de yoga ustası ya da meditasyon ustası değildir. 1800’lü yıllardan 2000 yılına kadar Uzakdoğu’da Hindistan’da Çin’de meditasyon hakkında birinci elden bilgiler veren gerçek guruların söylemlerine bakıldığında, ortak paydada hepsi, meditasyonun ruhsal yolda ilerleme aracı olduğunu savunduklarını görürsünüz. Zihinsel rahatlama ile ilişkisi olmayan bu yolda, zihin tamamen saf dışı bırakılıyor. Zihinle mücadele etmek, onu rahatlatmak gibi bir kaygı yok, zaten kaygının kendisi, hayat boyunca şekillenen, korkularla beslenen zihinden geliyor. Zihin ile mücadele etmek yerine, meditasyon sizlere zihni dikkate almamayı ve onu içselleştirmemeyi öğütler. Meditasyon öğretisi, size kendinizle baş başa kalmayı, nereden geldiğinizi sorgulamayı öğretir. Bu derin sorulara cevap verecek kaynağın da bizzat içinizde olduğunu belirtir. Gerçek bilgi dışarıda değil içeridedir der. Bu derin ve uzun bir geçmişi olan öğretiyi çarpıtarak, basit zihinsel rahatlamalar elde edilince meditasyonun nihai amacının bu olduğunu ileri sürerek bir yere varılamaz. Meditasyon, aracı olmadan sizi size açar. Başka bir aracı sadece paranızı alır ve sizi geciktirir. Ama sizin kendi kendinize meditasyon yaparak farkındalık kazanmanız, sahte ustaların para kazanmasını sağlamayacaktır.  Bu korku nedeni ile, meditasyon tek başına yapılamaz, insanı delirtir gibi absürt gerçek dışı söylemleri çok duyarsınız. Hayır meditasyonun babası olan Budha hiçbir hocaya gerek duymadan kendi kendine tefekkür ederek aydınlandı. Çamurlu suyun içinde yüzen toz ve leke tutmayan hoş renklere sahip lotus ( nilüfer) çiçeğini de bu öğretiye sembol olarak seçti. Budha bir peygamber filan değildir, bir tanrı değildir, basit alalade bir insandır. Onu putlaştırarak heykellerini yapan ve heykeli önünde ibadet edenlere ne diyelim?

meditasyon

Budha insanlara şöyle dedi; “Hepiniz birer Budhasınız. Hiç kimseden bir üstünlüğüm yoktur!” Herkes kendi özüne dönerse birliğe erişir (Nirvana). Bunu başarmak için ritüellere topluluklara gerek yoktur. Evet topluluklar, bir sinerji oluştururlar ama bu Nirvanaya erişmek için şart değildir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon, dünyanın kısır döngüsünden sıkılan, daha derinlerde bir şeylerin olması gerektiğini sezen samimi insanların yapabileceği bir uygulamadır. Sadece sessiz bir şekilde oturmak ve zihni film izler gibi, ona aldırış etmeden izlemektir. Arzuların ne kadar çocukça olduğunu kavramaktır. Her arzunun yerine getirildikten sonra daha büyük arzuları doğurduğunu görmektir. Bu arzuların sonunun asla gelmeyeceğini idrak etmektir. Dışarıdan birinin nasihati ile değil, kişinin bizzat kendisinin idrak etmesini sağlar. O yüzden meditasyon, sessizce bir kenara çekilip öylece saatlerce bir noktaya odaklanmak, gelen geçen düşüncelerle savaşmadan ve onlara ilişmeden izlemek, sürekli olarak “ben kimim, ben neyim” sorularını kendine sormak, zihin sizi alıp götürse bile binlerce kez geri dönüp aynı soruda sabit kalmaktır.  Bu uygulamalar, bir müddet sonra sizde bazı pencereler açar. Bu pencereleri daha önce hiç görmemişsinizdir çünkü hayatın sakat işleyişi, sizin bunları görmenizi istemez. Ama siz bir boyut sıçramışsınızdır ve artık geri dönemeyecek kadar olgunlaşmışsınızdır.  Birçok insanda bu kalıcı değişimler, kaza bela ölüm olayları sonrası kazanılıyorken, meditasyon yapanlarda bu bilgelik ve ağır başlılık, kendi kendine ortaya çıkar. Kaza ve musibet araçlarına gerek kalmadan, bilincinizin altından süzülerek yüzeye çıkarlar.

Meditasyon Yapmak Delirtir mi?

Günümüz insanı, hayatını arzuları peşinde heba eden binlerce insan  akıllı mıdır? Zaten yok olacak olan tüm kazanımlar için, ömrü boşa harcamak akıllılık mıdır? Bu soruca evet akıllılıktır diyenleri, meditasyon delirtir. Onlardaki arzu kaynağını kurutur.  Bütün egoya ait istek ve arzuları köreltir. Kişi çok duru ve daha geniş açıdan bakacak bir boyuta çıkar. Aşağı inmek istemez. En zirvesi Nirvanadır. Oraya çıkan biri bir daha inmek istemez. Buna göre meditasyon sıradan, günlük yaşayan keyif ve zevk peşinde koşan insan için zararlıdır.  Varlığının kökenini arayan, perde arkasındaki gizleri görmek isteyenler için yararlıdır.

Meditasyonu Nereden Öğrenebilirim?

Birisi sizden bu öğreti karşılığında para isterse, o kişiden öğrenemezsiniz! Birisi sizi etkileyip ileride sizi potansiyel olarak kullanıp bir şeyler pazarlayacaksa o kişi de doğru guru değildir. Doğru hocayı nasıl bulacağım? Diye merak ediyorsanız, hiç merak etmeyin! Eğer siz, gerçeği aramaya karar verdiyseniz, bu evrenin gizli güçleri, karşınıza aradığınız ustayı çıkaracaktır. Sadece sabırlı olmak yeter.