B3 Vitamini Niasin
B3 Vitamini Niasin Suda çözülen sekiz B vitamininden biridir ve aynı zamanda B3 vitamini olarak da adlandırılır. Diğer B vitaminleri gibi, B3 vitamini olan Niasin de vücudun karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Sinir sisteminizi, sindirim sisteminizi ve cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. B3 vitamin faydaları, zihinsel sağlığı arttırmak, kalp hastalıkları riskini azaltmak, diyabet tedavisi ve kötü kolesterolü azaltmaktır. Bu nedenle günlük diyetinize B3 vitamini içeren gıdalar dahil etmek kesinlikle gereklidir. Doğal yolla tüketilen ve besinlerde bolca bulunan bir vitamin türüdür. Nikotinik asit, niasinamid ve nikotinamid olarak da bilinir.
B3 Vitamini Niasin Faydaları
- B3 vitamini Niasin vücuttaki yüksek kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılır.
- Niasin “kötü” LDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra “iyi” HDL kolesterolü de yükseltir.
- Niasin LDL, trigliseritlerin azaltılması ve Kalp hastalığı riskini azaltır
- Solunum veya vasküler bozuklukları tedavi etmek için fayda sağlar.
- İnsan sindirim sisteminin normal bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve bu da sağlıklı bir iştah ve parlayan bir cilt sağlar.
- B3 vitamini Niasin, cildin güneş hasarından korunmasına yardımcı olur. Genellikle yaşlanma karşıtı kozmetik ürünlerinde kullanılır. Yaşlanma nedeniyle oluşabilecek güneş hasarını ve renk değişikliğini tersine çevirdiği bilinmektedir.
- B3 vitamin Niasin yaraları iyileştirmeye yardımcı olur ve nemi tutma gücünü uyarır.
- B3 vitamini Niasin, eklem hareketliliğini artırır ve artritin neden olduğu iltihabı önler. Enflamatuar olmayan özellikleri, diğer faydaların yanı sıra artriti hafifletmeye ve beyin fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
- Vitamin B3 Niasin takviyeleri genellikle anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk gibi en bozuklukları tedavi etmek için kullanılır.
- Ayrıca, bir antioksidan olarak hareket etmenin yanı sıra, DNA’nın hücre sinyallemesinde, yapımında ve onarımında rol oynar
Günlük B3 Vitamin Niasin İhtiyacı
Erkekler | Kadınlar | Hamilelik | Emzirme | |
B-3 vitamini | 16 mg | 14 mg | 18 mg | 17 mg |
B3 vitamini Niasin Hangi Besinlerde Bulunur?
Ton Balığı | Somon |
Fındık | Tavuk Göğsü |
Yer Fıstığı | Tam Tahıl Gevrek |
Kırmızı et | Bezelye, Patates |
Kahverengi Pirinç | Avakado |
B3 Vitamini Eksikliği Belirtileri
Niasin eksikliğinin belirtileri, hem fiziksel hem de zihinsel olabilir. Bazı kişilerde cilt problemleri, baş ağrısı, yorgunluk, ishal, depresyon, hafıza kaybı ve zihinsel karışıklılara yol açabilir. Bu besin eksikliği genellikle yetersiz bir diyetten kaynaklandığı için yoksulluktan da kaynaklanabilir. Niasin eksikliğinin En yaygın nedeni alkolizmdir. Diğer olası nedenler arasında sindirim sistemi bozuklukları ve tüberküloz ilaçları ile uzun süreli tedaviler yer alır
Yüksek oranda B3 vitamini eksikliği pellagra adı verilen bir hastalığa yol açar. Bu durumun semptomları arasında güneş ışığına maruz kalan ciltte pigmentli bir döküntü, parlak kırmızı bir dil ve kabızlık, ishal veya kusma gibi sindirim sistemi ile ilgili sorunlar bulunur. Pellagra ayrıca depresyon, hafıza kaybı ve halüsinasyonlar gibi nörolojik problemlere neden olabilir. Düzgün tedavi edilmezse, ölüme bile yol açabilir.
B3 Vitamin Niasin Yan etkileri
B3 vitamini Niasin, özellikle ilk almaya başladığınızda kızarmalara neden olabilir. Doktorunuz muhtemelen bu sorunu azaltmak için dozu yavaşça artırmanızı önerecektir. Bununla birlikte, tüm bu yan etkiler zamanla kaybolma eğilimindedir.
- Baş dönmesi ile birlikte şiddetli cilt kızarması
- Hızlı kalp atımı
- Kaşıntı
- Mide bulantısı ve kusma
- Karın ağrısı
- İshal
- Gut
- Karaciğer hasarı
- Şeker hastalığı
Günde 2.000 ila 6.000 mg niasin alırsanız, ciddi bir şekilde yan etkileri olabilir.
Fazla B3 vitamini niasin zararları
- Vücutta yeterli B3 vitamini niasin bulunması genel sağlık için önemlidir. Bir tedavi yöntemi olarak, daha yüksek miktarlarda alınan niasin kolesterol seviyelerini artırabilir.
- Yüksek dozlarda alınan B3 vitamini niasin karaciğer hasarı, gastrointestinal problemler veya glikoz intoleransı gibi riskler oluşturabilir.
B3 Vitamini Kullanmanın Riskleri
Tedavi amaçlı yüksek dozlarda Niasin kullanmanın bazı riskleri olabilir. Karaciğer veya böbrek hastalığı , diyabet , yüksek tansiyon veya kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere herhangi bir sağlık durumu olan kişilerin B3 vitamini niasin takviyeleri kullanmadan önce bir doktorla konuşması gerekir
- Alkol ile niasin almak karaciğer hasarı riskini artırabilir. Kızarma ve kaşıntı gibi niasinin yan etkilerini arttırabilir.
- Allopurinol (Zyloprim). Niasin alıyorsanız ve gutunuz varsa, gutunuzu kontrol etmek için bu gut ilacından daha fazlasını almanız gerekebilir. Bu konuda kesinlikle doktorunuzun tavsiyesini alın.
- Antikoagülan ve anti-trombosit ilaçları, otlar ve takviyeler. Bu tür ilaçlar, otlar ve takviyeler kan pıhtılaşmasını azaltır. Onlarla niasin almak kanama riskinizi artırabilir.
- Niasin, tansiyon ilaçları, çeşitli otlar veya takviyeler aldığınızda ek bir etkiye sahip olabilir. Bu, düşük tansiyon (hipotansiyon) riskinizi artırabilir.
- Krom. Krom ile niasin almak kan şekerinizi düşürebilir. Diyabetiniz varsa ve niasin ve krom kullanıyorsanız, kan şekeri seviyenizi yakından izlemelisiniz
- Diyabetiniz varsa, niasin kan şekeri kontrolüne müdahale edebilir. Diyabet ilaçlarınızın dozunu ayarlamanız gerekebilir.
- Niasin ile çinko almak kızarıklık ve kaşıntı gibi yan etkilerini kötüleştirebilir.
B vitamini kompleksi 8 adet B vitamininden oluşur
- B-1 ( tiamin )
- B-2 ( riboflavin )
- B-3 ( niasin )
- B-5 ( pantotenik asit )
- B-6 ( piridoksin )
- B-7 ( biyotin )
- B-9 ( folik asit )
- B-12 ( kobalamin )
Kaynak
food.ndtv.com/health/7-health-benefits-of-vitamin-b3-niacin-1669811
webmd.com/diet/supplement-guide-niacin#2
livescience.com/51825-niacin-benefits.html
mayoclinic.org/drugs-supplements-niacin/art-20364984