B1 Vitamini Tiamin

B1 Vitamini Tiamin; Tiamin olarak bilinen B1 vitamini, bilim adamlarının keşfettiği ilk B vitaminiydi. Bu yüzden adı B1 ismini almıştır. Tiamin (B1 vitamini) vücutta bulunan hücrelerinin, karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Karbonhidratların ana rolü, özellikle beyin, sinir sistemi ve vücut için enerji sağlamaktır. B-1 vitamini, beyin ve kalp dahil olmak üzere organların sağlıklı büyümesi ve işlevi için hayati önem taşır. Tiamin, vücutta bulunan tüm dokularının düzgün çalışması için gerekli olan temel bir besindir.

B1 vitaminin (Tiamin) Görevi

  • Şeker ( karbonhidrat ) moleküllerinin gıdalardan ayrılıp enerjiye dönüştürülmesi
  • Belirli nörotransmitterlerin (beyin kimyasalları) oluşturulmasını destekler
  • Yağ asitleri üretmek
  • Hücrelerin büyümesinde, gelişmesinde ve fonksiyonunda rol oynar
  • Bazı hormonların sentezlenmesi

İnsan vücudu B1 vitamini (tiamin) üretemediğinden, et, fındık ve kepekli tahıllar gibi tiamin açısından zengin çeşitli gıdalar yoluyla tüketilmelidir. Kalp, karaciğer, böbrek ve beyin yüksek miktarda B 1 vitamini tiamin içerir. 

B1 Vitamini (Tiamin) Türleri

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir çok tiamin formu bulunmaktadır:

  • Tiamin pirofosfat: Tiamin difosfat olarak da bilinen tiamin pirofosfat, vücudunuzdaki en bol miktarda tiamin formudur. Aynı zamanda tüm gıdalarda bulunan ana formdur.
  • Tiamin trifosfat: Bu form hayvan kaynaklı gıdalarda bulunur, ancak tiamin pirofosfattan daha az miktarda bulunur. Hayvan dokularında bulunan toplam tiaminin% 10’undan daha azını temsil ettiğine inanılmaktadır.
  • Tiamin mononitrat: Genellikle hayvan yemi veya işlenmiş gıdaya eklenen sentetik bir tiamin formu.
  • Tiamin hidroklorür: Takviyelerde kullanılan standart, sentetik tiamin formu.

Ne kadar B1 vitaminine ihtiyacımız var?

B1 vitamini (tiamin) önerilen günlük miktarı erkekler için 1.2 mg ve 18 yaş üstü kadınlar için 1.1 mg’dır. Herhangi bir yaştaki hamile veya emziren kadınlar her gün 1.4 mg tüketmelidir.

B1 vitamini Tiamin Faydaları

  • Vücudun adenosin trifosfat (ATP) yapmak için tiamine ihtiyacı vardır. Bu, hücrelerin içindeki enerjiyi taşıyan bir moleküldür. Bu yüzden bazı sporcular performanslarını iyileştirmek için B1 vitamini tiamin kullanırlar
  • B1 vitamini, gıdaların uygun şekilde parçalanması ve asimilasyonu için hayati önem taşıyan hidroklorik asit (mide asidi) üretimine yardımcı olur.
  • Tiamin (B1 vitamini), pantotenik asit (B5 vitamini) ve diğer B vitaminlerinin hepsinin yara iyileşmesinde rol oynadığı belirtilmektedir. Bu nedenle, bazı doktorlar, yara iyileşmesini desteklemek için B vitamini takviyesi önermektedir.
  • B1 viramini, bağırsaklarda ve midede kas tonusunun korunmasına yardımcı olur, kabızlığı önler
  • Diğer B-kompleks vitaminleri gibi, B1 Vitamini de bazen “anti-stres” vitamini olarak adlandırılır, çünkü bağışıklık sistemini güçlenmesine fayda sağlar ve vücudun stresli koşullara dayanma yeteneğini artırabilir.
  • İnme sonrası hastalarda oluşan yorgunluğun iyileştirilmesinde rol oynamaktadır.
  • Kalp damar sağlığına faydası vardır. Tiamin kardiyovasküler sistemin fonksiyonu için hayati öneme sahiptir ve tiamin eksikliği konjestif kalp yetmezliğine neden olabilir

B1 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Et ve BalıkBezelye
FındıkKuru Fasülye
Soya FasülyesiTam Tahıl Gevrek
MercimeEkmek
Pirinç, MakarnaBakliyat
B1 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
B1 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B1 Vitamini Tiamin Eksikliği ve Belirtileri

İştah Kaybı

Tiamin B1 vitamini eksikliğinin yaygın bir erken belirtisi, iştahsızlık veya anoreksiyadır. Eksiklik meydana geldiğinde, “tokluk merkezinin” normal hareketi değiştirilerek vücudun aç olduğunda bile tok hissetmesine neden olur. Bu iştahsızlığa neden olabilir.

B1 Vitamini Tiamin

Yorgunluk

Yorgunluk belirtisi yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Muhtemelen b1 vitamin eksikliğinin ciddiyetine bağlı olarak enerjide, hafif bir düşüşten aşırı tükenmeye kadar değişebilir. Çeşitli semptomları olan yorgunluk, tiamin eksikliğinin ortak bir belirtisidir ve göz ardı edilmemelidir.

B1 Vitamini Tiamin

Sinirlenme

Sinirlilik, ajitasyon ve hayal kırıklığı hissidir. Sinirlenirken, genellikle ani bir şekilde sinirlenirsiniz. Sinir bozucu bir ruh hali, tiamin eksikliğinin ilk semptomlarından biri olarak belirtilmiştir. Sinirlilik özellikle tiamin eksikliğinin neden olduğu bir hastalık olan beriberi olan bebekleri içeren vakalar da belgelenmiştir

B1 Vitamini Tiamin

Refleks Kaybı

Diz, ayak bileği ve triseps eklem ve kaslarında refkleksler de azalma veya tamamen yok olma sıklıkla görülür ve eksiklik ilerledikçe koordinasyonunuzu ve yürüme yeteneğinizi etkileyebilir. Tedavi edilmeyen tiamin eksikliği, sinirlerinizi etkileyebilir ve reflekslerin azalmasına veya kaybına neden olabilir. (kaynak)

B1 Vitamini Tiamin

Karıncalanma Hissi

Kollarınıza ve bacaklarınıza ulaşan periferik sinirler büyük ölçüde tiaminin etkisine dayanır. Eksiklik durumunda periferik sinir hasarı ve parestezi oluşabilir.

B1 Vitamini Tiamin

Kas Zayıflığı

Kısa süreli, geçici kas zayıflığı bir noktada neredeyse herkesin başına gelir. Bununla birlikte, bir nedeni olan veya nedeni olmayan kalıcı, uzun süredir devam eden kas güçsüzlüğü, tiamin eksikliğinin bir işareti olabilir. B1 vitamin eksikliğinde, özellikle üst kol ve bacaklarda kas güçsüzlüğü görülebilir. Ayrıca, bu durumlarda, B1 vitamini (tiamin) takviyesinden sonra kas zayıflığı büyük ölçüde iyileşme göstermektedir.

B1 Vitamini Tiamin

Bulanık Görme

Şiddetli B1 vitamini (tiamin) eksikliği, optik sinirin şişmesine ve optik nöropatiye neden olabilir. Bu bulanık veya hatta görme kaybıyla sonuçlanabilir. Tespit edilmiş bir çok vaka bulanık görme ve görme kaybını ciddi tiamin eksikliğine bağlamıştır.

B1 Vitamini Tiamin

Bulantı ve Kusma

Nadir durumlarda, bulantı, kusma veya karın ağrısı gibi gastrointestinal semptomlar tiamin eksikliğinin belirtileri olabilir.

B1 Vitamini Tiamin

Kalp Atış Hızı Değişimleri

B1 vitamini (Tiamin) eksikliğinin bir sonucu olarak anormal derecede düşük bir kalp atış hızı, artan yorgunluk, baş dönmesi ve daha büyük bayılma riskine neden olabilir.

B1 Vitamini Tiamin

Nefes Darlığı

Tiamin eksikliğinin kalp fonksiyonunu etkileyebileceği göz önüne alındığında, özellikle eforla nefes darlığı oluşabilir. Bunun nedeni, tiamin eksikliğinin bazen kalbin kan pompalamada daha az verimli hale gelmesiyle ortaya çıkan kalp yetmezliğine yol açabilmesidir. Bu sonuçta akciğerlerde sıvı birikmesine neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir.

Nefes darlığının birçok nedeni olabileceğini belirtmek önemlidir, bu nedenle bu semptom tek başına tiamin eksikliğinin bir işareti değildir.

B1 Vitamini Tiamin

B1 vitamin (Tiamin) eksikliği gelişmiş ülkelerde oldukça nadir gözükmektedir. Alkolizm veya ileri yaş gibi çeşitli faktörler veya durumlar riskinizi artırabilir. Alkolizm tiamin B1 vitamin eksikliğinin en önemli nedenlerden biridir. Alkol tiamin yıkımına neden olmaktadır. Günlük 1-2 alkollü içecek tüketenlerin günlük 50-100 mg tiamin alması gereklidir.

Tiamin eksikliği çeşitli şekillerde kendini gösterebilir ve semptomlar genellikle spesifik değildir, bu da tanımlamayı zorlaştırır.

Neyse ki, B1 vitamin (tiamin) eksikliğinin besin ve takviye ile geri döndürülmesi kolaydır.

B vitamini kompleksi 8 adet B vitamininden oluşur

Kaynak

pharmaca.com/projectwellness/the-scoop-on-vitamins-vitamin-b1-thiamine/

healthline.com/nutrition/water-soluble-vitamins

medicalnewstoday.com/articles/219545#deficiency_symptoms

healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency#1

ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/

medicalnewstoday.com/articles/325292#thiamin