Boy Nasıl Uzar? Boy Uzaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler?

Boy Nasıl Uzar; Boy uzaması büyük ölçüde genetik faktörler tarafından belirlenir ve çoğu insanın 18 yaşından sonra boy uzaması azalmaya ve 20 yaşından sonra tamamen durmaya başlar. Genler, hormonlar, beslenme, fiziksel aktivite ve coğrafi çevre boyunuzu belirlemede önemli bir rol oynar. Ergenlik döneminden sonra, bir takım boy uzama hareketleri ile yöntemler denense de bilimsel olarak ispatlanamamıştır.

Boy Nasıl Uzar?

Araştırmalar, %80‘i Genetik faktörler olmak üzere %20’si sağlıklı beslenme ile diğer faktörler sonucunda, kemik uzunluğunun artış göstermesi ile boy uzaması gerçekleştiğini göstermektedir. Kemik uzamasını sağlayan büyüme plakları, uzun kemiklerin sonunda bulunur. Büyüme plakları açık kaldığı süreçte boy uzaması devam edebilir.

Boy Nasıl Uzar
Boy Nasıl Uzar?

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar?

Büyüme plaklarının kapanması ile kemiklerde uzama süreci sona ermektedir. Boy uzaması 18-20 yaşlarında sonlanmaktadır. Büyüme plaklarının kapanması bazı kişilerde gecikebilir bu durumda boy uzaması plaklar kapanana kadar sürebilir. Kızlar yaklaşık olarak 16 yaşında ve erkekler ise 18 yaşında erişkin boya ulaşmış olur.

Bununla birlikte, çocukluk ve ergenlik döneminde doğru beslenme, boyunuzu en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Yaşa Göre Boy Uzama Tablosu

Boy Uzaması Kaç Yaşına Kadar Olur

Çocuklarda Boy Uzaması

Doğum zamanı bebeklerde ki ortalama boy 50 cm’dir. Bebek 1. yaşını 25 cm uzayarak doğduğu boydan 1,5 katına ulaşır. Sonrasında büyüme hızı giderek yavaşlamaya başlar. ikinci yaşında ortalama 12 cm uzama sağlar. Üçüncü yaşında 8 cm ve dördüncü yaşında 7 cm olarak devam eder. Dolayısıyla çocuklar 4 yılda ortalama 102 cm boy uzaması ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Ergenlik dönemine kadar yıllık büyüme hızı ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar ise 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşmış olurlar. Bazı araştırmalara göre, Türkiyede Boy Ortalaması kızlarda 163 cm ve erkeklerde 176 cm’dir.

Boy Nasıl Uzar?

Çocuklarda Büyüme Geriliği

Belli bir yaşa varana kadar normal şekilde büyüyen bir çocukta boy artışında yavaşlama veya duraklama saptanır. Çocuk yaşıtlarından geri kalmaya başlar ve kısa boylu kalır. Örneğin, altı yaş ile ergenlik arasında olan bir çocuğun yıllık boy uzaması 4,5 cm’den az ise büyümede gerilik vardır. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklar ergenlik dönemine geç girerler bu dönemlerde büyüme geriliği ve duraklamanın olduğu anlaşılarak büyüme hormonu testleri yapılır ve tanı koyulduktan sonra büyüme hormonu tedavisi uygulanır. 

Boy Nasıl Uzar?

Büyümeyi Sağlayan Hormonlar

  • Troid Hormonu

Büyüme hormonu; Uykunun derin zamanında vücudun salgıladığı hücre üretimi ve yenilenmesi sağlayan bir hormondur. Özellikle çocukluk dönemlerinde önem arz eden ve büyümeyi tetikleyen büyüme hormonu, kemiklerde büyümeyi sağlamakta ve kıkırdak yapımını arttırmaktadır. Bu yüzden uyku büyümeyi sağlamak için önemli bir etkendir.

Egzersiz Yapmak Boy Uzatır Mı?

Ergenlikten önce egzersiz yapmanın ve sağlıklı beslenmenin fayda sağladığı bilinse de, ergenlikten sonra ki süreçte Asılma, tırmanma ve yüzme gibi bazı aktivitelerin kişinin boyunu artırabileceğine inanılmaktadır. Ne yazık ki, bunlar sadece iddialardır ve bu iddiaları kanıtlamak için sağlam bir delil yoktur.

Beslenme Boy Uzatır Mı?

Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme, büyüme açısından önemli bir faktördür. Beslenme, uygun büyüme ve gelişmeyi teşvik etmede merkezi bir rol oynar. Büyümenin gerçekleşebilmesi için, kemik gelişimini destekleyen vitamin ve mineraller gereklidir. Kalsiyum, D vitamini, magnezyum ve fosfor gibi diğer mikro besinler, büyümenin merkezinde olan kemik sağlığında rol oynar. Yapılan araştırmalar da, fermente gıdalarda sıklıkla bulunan bir tür yararlı bakteri olan probiyotiklerin de çocuklarda büyümeyi artırabileceğini göstermektedir.

Boy Uzamasını Sağlayan Besinler

FasülyeBadem
SütYeşil Yapraklı Sebzeler
TavukYumurta
PatatesSomon
YoğurtKinoa
Boy Uzamasını Sağlayan Besinler
Beslenme Boy Uzatır Mı

Yumurta, bazı önemli mikro besinlerle birlikte protein ve D vitamini bakımından zengindir. Süt genellikle sağlıklı, çok yönlü bir diyetin önemli bir bileşeni olarak kabul edilir. Ayrıca, kalsiyum, fosfor ve magnezyum dahil olmak üzere kemik sağlığı için önemli olan çeşitli besinleri sağlayarak büyümeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar inek sütünün çocuklarda büyümeyi uyaradığını, kilo alımını ve kas oluşumunu desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Ergenlik döneminde büyümeyi geciktiren temel faktörlerden biri yetersiz beslenmedir. Bu nedenle, doğal büyümeyi geciktirmek istemiyorsanız, diyetinizin dengeli olmasını ve gerekli tüm besinleri içerdiğinden emin olmanız gerekir. Bu besinler kasların gelişimini destekler ve kemiklere daha fazla güç katarak büyümenin sağlıklı ve optimum olmasını sağlar.

17 Yaşından Sonra Boy Uzar Mı?

Ergenlik çağının sonuna yaklaşıldığında, hormonal değişiklikler nedeniyle büyüme plakları sertleşir ve kapanmaya başlar. Kızlarda, büyüme plakları 16 yaş civarında kapanır ve erkeklerde ise genellikle 18 yaşına kadar devam etmektedir. 17 yaşında olduğunuza göre, büyüme plakanız kapanana kadar hala biraz zamanınız var demektir.

18 Yaşından Sonra Boy Uzar mı?

Çoğu insan yetişkin boyuna 18 yaşında ulaşmış olur. Büyüme plaklarınız açık olduğu sürece 19-20 yaşına kadar büyümek söz konusu olabilir. Bu durum kızlarda pek mümkün olmasa da, erkekler açısından hala bir gelişim sürecinin devam edebileceğini göstermektedir. Her ne kadar genetik faktörler önemli olsa da, beslenme ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi önemlidir.

19 Yaşından Sonra Boy Uzar mı?

Hipofiz bezindeki büyüme hormonları kemiklerimizin büyümesinden, vücut kompozisyonumuzdan ve metabolizmadan sorumludur. Ergenliğin sonlarına doğru hormonal değişiklikler, büyüme plaklarının kapanmasına ve kemiklerin uzamasının durmasına neden olur. Bazı insanlar ergenliğe geç girdiklerinden büyümeleri daha sonra artış göstermektedir. 19 yaşından sonra bile boyunuzun uzaması için öncelikle büyüme plaklarının hala kapanmamış olması gereklidir. Büyüme plaklarınızın açık olup olmadığını ancak röntgen yoluyla anlayabilirsiniz. Büyüme plaklarınız açık olduğu sürece yaşınız 20 dahi olsa, büyüme plaklarınız kapanana kadar büyüme söz konusu olabilir.

20 Yaşından Sonra Boy Uzar Mı?

İnternette gördüğünüz her şeye inanmayın! Evet, zamanında egzersiz yapmak, beslenmek ve aktif kalmak her zaman yardımcı olur. Ama 20 yaşından sonra egzersiz yapmak boyunuzun uzamasına yardımcı olmayabilir, ancak yağsız kas kütlesi, daha sağlıklı kemikler ve daha iyi zihinsel sağlık oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Spor yaparak postür duruşunuzu düzeltebilir ve daha dik durmanızı sağlayabilirsiniz.

20-30 Yaşından Sonra Boy Uzaması

Ağırlık Çalışmak Boyu Kısaltır Mı ?

Birçok kişi, ağırlık kaldırmak boyu kısaltır düşüncesindedir. Bu yüzden ağırlık egzersizlerinin boy uzamasına zarar verebileceğini düşünmektedir. Halk arasında dolaşan ”ağırlık kaldırma boyun kısa kalır” gibi cümleler tamamen asılsızdır. Aslında bunun nedeni halter sporuyla uğraşan atletlerin kısa boylu olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Halter kaldırma gibi güç sporlarında kısa boylu olmak sadece bir avantajdır. Basitçe anlatmak gerekirse, halter kaldırdığı için boyu kısalmamıştır. Ayrıca, Yapılan araştırmalar yetişkinlik öncesi ve sonrasında ağırlık kaldırmanın büyümeyi azaltmadığını göstermiştir.