Şınav
Şınav; yüz üstü yere yatarak vücut ağırlığında yapılan, itme kuvvetiyle uygulanan kardiyovasküler bir güç oluşturma egzersizidir. Şınav çekmenin faydaları o kadar fazladır ki, bu yüzden beden eğitiminde ve askeriyede kullanılan temel güç oluşturma eğitiminin bir parçasıdır. Şınav bileşik bir egzersizdir, büyük kas gruplarını çalıştırmak için oldukça etkilidir. Uygulaması kolay olan şınav egzersizini her yerde yapabilirsiniz. Şınav nasıl çekilir ve şınav nereyi çalıştırır merak ediyorsanız bu makale tam size göre..
Hareket Adı | Şınav |
Hedef | Güç |
Etki Alanı | Göğüs |
Yardımcı Alet | Ekipmansız |
Hedef Kas Grubu | Göğüs + Kol + Omuz + Sırt + Quadriceps + Abdominal |
Seviye | Başlangıç |
Şınav Nasıl Çekilir
Şınav pozisyonunu bilmeyen yoktur. Uygulaması en pratik egzersizlerden biridir ancak kendinizi yukarı kaldırabilmek, güç sarf edeceğiniz anlamına gelir. Öncelikle doğru pozisyonu aldığınızdan emin olmalısınız. Daha sonra egzersizi uygulamaya başlayın, bugün 6-7 şınav çekebiliyorsanız bir sonrasında 8-10’u zorlayın.
- Yüzünüz yere bakacak şekilde uzanın ve kollarınızı omuz hizasından 1’er karış mesafe daha fazla açın
- Dirsekleriniz mümkün olduğunca vücudunuza yakın olmalı
- Derin bir nefes alarak göğsünüzü yere doğru indirin
- Vücut ağırlığınızı yukarı doğru kaldırırken nefesinizi verin
- Kollarınız tamamen dik olsun
Şınav Nereyi Çalıştırır?
- Pectoralis Major
- Clavicular
- Deltoid, Anterior
- Triceps Brachii
- Biceps Brachii, Short Head
- Rectus Abdominis
- Obliques
- Quadriceps
- Erector Spinae
Şınav Çekmenin Faydaları
- Hareketi spor salonuna gitmeden her yerde yapabileceğiniz, bir çok kas grubunu çalıştıran bileşik bir egzersizdir.
- Gövde gücünde artış sağlar: Şınav, güç oluşturmak için hızlı ve etkili bir egzersizdir. Uygun formda yapıldığında, karın kaslarını devreye sokarak bel ve çekirdek kaslarının güçlenmesine fayda sağlar.
- Göğüs kaslarını geliştirir: Göğüs kaslarının gelişmesi için, göğüs hareketleri ile Pectoralis major kas gurubunun çalışması gerekir. Göğsünüzde bulunan tüm pectoral kasları çalıştıran şınav egzersizi sayesinde, göğüs kaslarınızın daha fazla gelişmesini sağlayabilirsiniz.
- Vücut ağırlığınızı kaldırarak yapmış olduğunuz pratik bir egzersizdir. Bu sayede ağırlık eşitsizliği olmadan aynı seviyede göğüs kaslarının gelişmesi sağlanır ve güç dağılımı eşit olur.
- Dayanıklılığı arttırır: Yaptığınız çok tekrarlı şınav egzersizleri, kas dayanıklılığının artmasına fayda sağlar. Dayanıklı kaslar sayesinde, sakatlıklara karşı daha dirençli olurken, atletik performansınızda doğal olarak artış gösterecektir.
- Postürü geliştirir: Omuzlarınızı ve sırtınızı düzgün bir şekilde tutabilmek için, tüm merkezinizin dik durma pozisyonlarını destekleyecek kadar güçlü olması gerekir. Şınav düzgün şekilde yapıldığında, postürü desteklemekten sorumlu kasları güçlendirir. Düzenli olarak şınav çekerken, vücudunuz doğal olarak uygun duruşa doğru eğim sağlar. Bu, şınavların en etkili pasif faydalarından biridir.
- Derin göğüs aralığı sağlar: İtme kuvvetiyle Press (baskı) yaparken ayrıca sıkıştırmada gerçekleşmektedir. Göğüs aralarındaki derinliğin artışını sağlamak için şınav çekebilirsiniz. Özellikle dar tutuş şınav göğüs arasındaki derinliğin artması için daha fayda sağlamaktadır.
- Kol kaslarını güçlendirir: Ön ve arka kol kaslarının (Biceps – Triceps) çalışmasını sağlayan şınav hareketi, bu kas gruplarının da güçlenmesine fayda sağlar.
- Omuz kaslarını çalıştırır: Asıl hedefi göğüs olsada, ön gövde olarak çalıştırdığı diğer kas grubu Anterior deltoid (ön omuz ) kaslarıdır. işlevsel bir egzersiz olan şınav hareketi uygun formda yapıldığında ön omuz kaslarının güçlenmesinde fayda sağlar.
- Kardiyovasküler sisteminizi geliştirir: Şınav, birden fazla kas grubunu çağırdığı için bileşik bir egzersiz olarak sınıflandırılır. Aynı anda büyük kas gruplarını çalıştırdığınızda, kalbinizin oksijenden zengin kanı kas dokusuna iletmek için daha fazla çalışması gerekir. Bu aktivite, kalp sağlığını destekleyen ve depolanmış vücut yağının azaltılmasını sağlayan etkili bir kardiyovasküler egzersiz ile sonuçlanır.
Göğüs kasları anatomisi
Pectoralis Majör: (Büyük Göğüs Kası) Göğsün ön duvarının büyük bir kısmını kaplayan kas
Pectoralis Minör: (Küçük Göğüs Kası) Büyük göğüs kasının altında, kemik yapısının üzerinde duran üçgen şeklinde bir kastır.
Subclavius: (Köprücük kemik Altı Kası) 1. kaburgayla klavikula arasında ufak bir kastır. Koltuk altı, damar ve sinir ağını korumaya yarar.