Vücut Neden Gelişmez ?
Vücut geliştirme çalıştığınız halde vücudunuz gelişmiyorsa problem var demektir.! Vücut geliştirme sporu yapan ve gelişim sürecinde duraklamaya giren bir çok sporcunun sorduğu sorular arasında, Kaslarım neden gelişmiyor? antrenman yapmama rağmen vücudum neden gelişmiyor? Yeterince spor yapıyorum ama vücudum gelişmiyor? gibi sorular.. Verim alamayan çoğu sporcunun şikayette bulunduğu bu konu aslında oldukça önemlidir diyebiliriz. Bazı sporcu arkadaşların haftanın yedi günü çalışmama rağmen gelişemiyorum demesi üzerine, gelişim süreci duran sporcuların yapmış oldukları vücut geliştirme hatalarını siz değerli okuyucularımız için yazacağız.
Vücut Neden gelişmez ?
Plan eksikliği
Önce Hedef belirlemelisiniz! Spor salonunda nasıl davranması gerektiğini bilmeyen insanları sürekli görürüz. Yaptıkları en büyük hata. Vücut ağırlığı egzersizlerini düşünmeden. Hep görünüşlerini etkileyen kaslara odaklanmalarıdır. Genelde bu iyi niyetli bir yaklaşım olsada sürekli yapıldığı taktirde bir süre sonra size ziyan olmuş yüzlerce saat olarak geri döner. Kağıda yada telefona yazarak kaydetmediğiniz ve plansızca yapılan antrenmanların yarısı boşa gider. bu yüzden mutlaka bir planınız olmalı ve bunu bir yere not alıp antrenman esnasında kuralına göre davranmalısınız.
Yetersiz dinlenme
Uyku vücudun ritmini ve biyolojik saatini düzenler. Vücut geliştirme sporunda gelişim açısından en önemli detaylardan biri uykudur. Sanmayın ki vücut antrenmanda gelişim göstermektedir! Tam aksine vücut en iyi gelişimini dinlenme esnasında gerçekleştirir. Büyüme hormonu uykunun en derin zamanlarında hipofiz bezi tarafından salgılanarak hücrelerin yenilenmesini sağlar. Eğer yeterince büyüme hormonu salgılayamıyorsanız kas gelişiminde ve büyümede yavaşlama olur. Aslında her şey bir birine o kadar bağlıdır ki birini es geçmeniz halinde diğerinin sebebini oluşturabilirsiniz. Ne kadar kaliteli uyku uyursanız o kadar kaliteli büyüme hormonu ve testosteron salgılarsınız. Bu yüzden sporda uykunun önemi oldukça fazladır.
Uykunun testosterona etkisi, Yapılan araştırmalarda gece boyunca 5 saat uyumanın testosteron seviyelerinde % 15’lik bir düşüş olduğu gözlenlenmiştir.1 Gecede 7-10 saat arası uyumak, sağlık ve testosteronunuz için en iyi zaman dilimidir.
Beslenme eksikliği ve Düzensiz beslenme
Vücut geliştirme sporunda başarı istiyorsanız önce bir plan yapmalısınız ve o plana sadık kalmalısınız. Bu planın içinde yer alacak olan beslenme programında protein ve karbonhidrat değerlerine çok dikkat etmelisiniz. vücut geliştirme sporuyla ilgilenen insanların kullanacakları protein miktarı bu sporla ilgilenmeyen insanlara göre daha fazla olmak zorunda, Öncelikle kilo bazında hesap yaparak kullanacağınız protein miktarını hesaplamalısınız. Unutmayın ki Protein ve amino asitler olmadan kas yapısı oluşturamazsınız. Vücudun çalışması ve günlük aktivitelerin yapılabilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlayan karbonhidrattır. Bu yüzden önce hedef belirleyip sonrasında bu programa uygun bir beslenme programı yapmalısınız.
Antrenman hataları
Ne yapmak istediğinizi bilmemeniz spor salonunda avare avare dolaşmanıza neden olur Bu yüzden önce plan ve program yaparak başlamamız gerektiğini yine tekrarlıyoruz. Haftanın yedi günü antrenman yapmanız hiç bir şeyi değiştirmez. Tam aksine vücudu dinlendirmeden antrenman yaparsanız vücudunuzun gelişmesine faydadan çok zarar vermiş olursunuz. Söylediğimiz gibi önce vücudunuzu dinlendireceksiniz sonra düzenli besleneceksiniz ki sağlam bir antrenman yapabilesiniz. 1 gün antrenman yapıyorsanız 1 gün dinlenmeniz vücudunuzun gelişim açısından oldukça iyidir. Antrenmanda yapılan sık hatalardan biri hep aynı hareketleri ve hep aynı bölgeleri çalışmanızdır. Yanlış program seçimleri gelişmemeniz için başlıca sebeplerden biridir. Örn. Büyüme programı istiyorsanız buna göre program seçip sistemli çalışmalısınız. Sonrasında antrenmanda yapılan en sık hatalara bakmalısınız.
Takviye gıda eksikliği
Takviye gıdalar vücudun nitrosudur. Eğer vücut geliştirme sporuyla ilgileniyorsanız bu takviyeleri kullanma gereksinimi duymaktasınız. Ben takviye almadan yapacağım diyebilirsiniz ama bir yere kadar gelişim gösterebilirsiniz. Vücut gelişim gösterdikçe daha fazla tüketime ihtiyaç duyar ne verirseniz onun karşılığını alırsınız. Yeterince protein ve amino asitler sayesinde kasların oluşumu ve gelişimi sağlanır. Bu yüden kas gelişimine faydaları olan gıdalar en doğru şekilde kullanıldığı taktirde vücut gelişimine faydalı olmaktadır. En iyi supplement kürünü belirleyip programınıza ekleyebilirsiniz.
İyi bir dinlenme sayesinde güne pozitif ve enerji dolu başlarsınız. Sıkı bir beslenme programı ile kasların oluşabilmesi için yeterli protein ve karbonhidrat temin etmiş olursunuz. Aldığınız takviye gıdalar sağlam bir antrenman çıkartmanızı sağlar. Bütün bunları planlı bir şekilde uyguladığınız sürece vücut geliştirememeniz ancak mucize olur.
Yorumlar kapatıldı.